Паметникът на полковник Константин Каварналиев се завърна на лобното си място

„Горд съм, че премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев откриха днес в македонския град Дойран възстановения паметник на героя от Балканските войни /1912 – 1913 г./ полковник Константин Каварналиев, потомък на буден шуменски род“ написа на фейсбук страницата си кметът на Шумен Любомир Христов.

Каварналиев е роден в Шумен, а името му ще остане в историята и в паметта на народа ни със саможертвата и спасяването на хиляди цивилни българи. Те напускат родните си места и бягат от настъпващата гръцка армия, която унищожава всички българско по пътя си по време на Междусъюзническата война от 1913 година. Под неговото командване три хиляди храбри български войници удържат 42 000-ната гръцка армия при Дойран. Самият той умира от раните си на бойното поле.

Признателните българи не забравят своя герой и му издигат паметник, но по времето на югославския диктатор Тито през 1966 година той е взривен.

След промените родолюбиви българи възстановяват паметника, но властите не разрешават той да бъде поставен на мястото му. През месец ноември 2009 година паметникът на полковник Константин Каварналиев е издигнат в родния му град Шумен.

„Радвам се, че откриването на този монумент е израз на новите взаимоотношения между България и Македония и този голям българин получи своето признание. Щастливи сме, че днес се откриват, а не се взривяват паметници, които са свидетелство за общото ни минало“, коментира още Любомир Христов.