„Писмо до съветско другарче“ на сцената на Младежкия дом

Сатиричният моноспектакъл на режисьора и драматурга Николай Гундеров „Писмо до съветско другарче“, с който бяха открити Дните на българската култура в Словакия, ще бъде представен в Шумен на 4 декември, сряда, от 19.00 часа в залата на Общинския младежки дом.

Спектакълът се реализира с финансовата подкрепа на Община Шумен. Входът е безплатен. Пропуск с място може да се получи на входа на лявото крило на Младежкия дом, срещу Ритуалната зала всеки ден от 11.00 до 13.00  и от 16.00 до 18.00 часа до изчерпване.

Представлението е създадено по мотиви от пиесата „Хористи“, отличена с Наградата за драматургия на Международния фестивал „Друмеви театрални празници – Нова българска драма“ през 2014 година. С тази пиеса бе открит Новият градски театър в Пилзен по случай обявяването на чешкия град за Европейска столица на културата през 2015 година. „Хористи“ премина при голям зрителски интерес и в Шумен преди няколко години, но независимо от това заглавието падна от афиша на театъра.

В новия спектакъл актьорът Александър Валериев влиза в девет роли, като успява да запази смешното и трагичното, характерни за една отминала епоха. Висока оценка за оригинален текст в пиесата вече дадоха имена в българския театър като Христо Бойчев, Руси Чанев и Филип Трифонов. Към тях се присъединява и носителят на „Оскар“ световноизвестният режисьор Иржи Менцел.
Според проф. Виолета Дечева, председател на журито на тазгодишното издание на фестивала „Нова българска драма“ в Шумен, спектакълът е “нещо различно в жанра на съвременната комедия в българския театър.“

Предстоят гастроли на „Писмо до съветското другарче“ в Германия, Северна Македония и Чехия.