Почит в Деня на народните будители

Десетки граждани, деца и ученици се събраха пред паметника на един от най-големите благодетели и възрожденски дарители Нанчо Попович, за да изразят своята признателност към делото на просветители, книжовници, революционери и строители на нова България.

В словото си днес доц. д-р. Константин Константинов от ШУ „Еп. Константин Преславски“ припомни, че Шумен може с гордост да претендира, че е един от центровете на българската духовност. „Оттук започва България, тук е създадена една от първите книжовни школи – Плисковско-преславската, Шумен през възраждането е един от центровете на българската култура и образование“, каза доц. Константинов.

По време на честването деца от детска градина „Звънче“ рецитираха стихове, а ученици от II ОУ „Петър Берон“ изнесоха празнична концертна програма.

Сред гостите на честването бяха временно изпълняващият длъжността кмет на Шумен Росица Антонова, областният управител проф. Стефан Желев, зам.-кметове, народни представители, кандидатите за кмет на община Шумен Любомир Христов и Венцислав Венков, представители на културни и просветни организации и много граждани.

В края на тържеството бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Нанчо Попович.