Поклон пред героите на Освобождението

Със заупокойна молитва за загиналите воини и опълченци за Освобождението на България и молебен за здраве, отслужени от архиерейския наместник отец Димитър в църквата „Свето Възнесение Господне“  и  духовни лица от епархията започна празникът на Трети март в Шумен.

В края на службата в обръщението си към кмета на града Любомир Христов, народните представители  Румен Генов и Димитър Александров, областния управител Стефан Желев, към децата, учениците и миряните, които изпълниха храма, отец Димитър припомни, че Трети март е ден на памет за загиналите, но и на отговорност към настоящето и бъдещето на Родината. Днес се прекланяме пред героизма и саможертва на героите на българската свобода и вяра. Признателни сме и се радваме, че живеем живота, за който те са мечтали. „И в края на дните си изпитваме утешението, че ще завещаем на децата и внуците си, на нашите потомци, свободна България и вярата, за която отдадоха живота си,“ каза отец Димитър.

По-рано в поздравлението си кметът Любомир Христов честити националния празник на шуменци и припомни, че Трети март е свещена дата и символ на българското обединение, към което трябва да се стремим и днес.

След църковния ритуал бяха поднесени венци и цветя пред паметната плоча на участниците в опълчението от Шумен и Шуменско в освободителната война от 1877 – 1878 година. През целия ден венци и цветя бяха поставени пред всички паметници в общината, издигнати в памет на загиналите за Освобождението на България. Концертът „Памет българска“, който трябваше да се проведе в залата на ДКТ „Васил Друмев“ беше отложен още вчера заради усложнената епидемична обстановка.

Кулминацията на честването е тържествената вечерна заря-проверка, която ще се състои  тази вечер, от 18.30 часа, на площад „Кристал“ пред Паметника на загиналите във войните шуменци.