Поклон пред Христо Ботев и загиналите за свободата на България

С ритуал по поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните шуменци днес беше почетено делото на Христо Ботев и на всички герои, дали живота си за свободата и независимостта на България. Точно в 12.00 часа шуменци спряха и изчакаха на място под звуците на сирените в знак на почит към паметта на загиналите. Малко след това започна церемонията на площад „Кристал“. В нея се включиха представителни роти на Шуменския гарнизон, курсанти от Факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ и Градският духов оркестър „Михаил Биков“.

Слово за Христо Ботев произнесе полк. доц. д-р инж. Дилян Димитров, декан на Факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ към Националния военен университет „Васил Левски“. „За всяко поколение Ботев е пример и знаме. Ботевата вяра, Ботевата обич към България, неговата саможертва, са онези ценности, които остават непреходни. Вече близо век и половина Ботевото слово и легендарния му революционен път разгаря пламък в сърцата на поколения българи и ни напомнят настоятелно що е дълг и що е родина. Затова пазим свята паметта за безсмъртния подвиг на поета и неговата чета като символ на свободолюбивия български дух“, каза Димитров.

На ритуала присъстваха кметът Любомир Христов, областният управител Валентин Александров, председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова, заместник-кметове, проф. Чавдар Сотиров, зам.-ректор на Шуменския университет, военнослужещи и представители на различни институции, политически партии и граждани.

Skip to content