Празнична програма за Деня на Шумен

Богата културна, спортна и увеселителна програма за Деня на Шумен 11 май организира Община Шумен. „Тези дни ще бъдат заредени с много енергия и живот, градът е буден, цветен и шумен, а това е доказателство, че се случват приятни и интересни за младите хора неща,“ каза днес пред журналисти зам.кметът по образование и култура Найден Косев. Той представи акцентите в празничните 9,10 и 11 май.

Програмата започва с ученическа щафета „За Шумен“ на 9 май от 9,30 часа.Трасето на спортната проява е от община Шумен до пл. „България“, по южното платно на бул. „Славянски“. В нея ще участват ученици от пети до единайсти клас, обясни Даниел Даулов от отдел „Култура, младежки дейности и спорт“. От 12,00 часа същия ден пред Паметника на загиналите във войните шуменци на пл. „Кристал“ ще се състои ритуал по поднасяне на венци и цветя по случай Деня на Европа и 74 години от победата над хитлерофашизма. В Художествена галерия „Елена Карамихайлова“ ще бъде показана изложбата „Големите художници на Шумен“. На 10 май в училищата и детските градини за трета поредна година ще се проведе „Час по родолюбие“ с издигане на знамето на Шумен. В него учениците ще се запознаят с историята на 11 май и защо той е избран за празник на Шумен. От 11,00 часа по пешеходната зона на бул. „Славянски“ за децата ще бъдат отворени ателиета на школите към ЦПРЛ – Обединен детски комплекс, предвидени са забави от и за деца. „Възпитаниците на школите ще покажат как творят, с какво се занимават. По този начин се надяваме да увлечем и други деца към тяхната дейност“, каза Найден Косев. От 16,30 часа в петък,  в парка между община Шумен и Регионалната библиотека от група „Танцувалня“ ще учат желаещите да танцуват. В 17.30 часа в пространството пред Административен съд ще бъде подредена изложба с избрани творби от фотографския пленер „Шумен – познат и непознат“. От 18.30 часа на откритата сцена на пл. „Освобождение“ ще се състои концерт на унгарския състав „Зюрьош“ и на Градския духов оркестър „Михаил Биков“. „Унгарската група е от побратимения ни град Дебрецен. Те за първи път идват в България. Съставът е сравнително млад, но вече е много известен и има много концерти в централна и Западна Европа. Градският духов оркестър пък ще изпълни целия си репертоар от филмова и популярна музика“, обясни Найден Косев.

Богат на събития ще бъде и празничният 11 май – Денят на Шумен. От 9,30 часа в СУ „Сава Доброплодни“ ще се проведе състезание по краснопис и правопис. В 10,30 часа пред сградата на общината ще се състои тържествен ритуал по издигане на знамената на ЕС, България и Шумен. Тази година честта да направят това ще имат шуменски ученици, заели призови места в международни и национални състезания. От 11,00 часа ще се проведе тържествена сесия на Общинския съвет, на която ще бъдат наградени носителите на Наградата на Шумен в сферата на културата, ще бъде връчено званието „Почетен гражданин на Шумен“ на хореографа Иван Иванов, на общественика Нико Майеров и на треньора по вдигане на тежести Иван Лечев. От 11,00 часа пред ДКТ „В. Друмев“ ще бъде представена постановката за деца „Книжки Сладкодумки“, а на площад „Освобождение“ ще има шоу за деца с анимации и  игри.

От 16,00 часа от пл. „Кристал“ ще потегли дефилето с участниците в 11-то издание на мажоретния фестивал „Мадарски конник“, а от 18,15 часа пред ДКТ „Васил Друмев“ ще бъде дадено началото на театралния фестивал „Нова българска драма“. Празничният 11 май ще завърши с концерт на група „Фанданго“, формации от Младежкия дом и СУ „Сава Доброплодни“, който ще започне от 19,00 часа на откритата сцена на пл. „Освобождение“.