Тържествена сесия по случай 11 май

Знамето на България, на Европейския съюз и флагът на Шумен днес бяха тържествено издигнати по случай Деня на Шумен. Отличените с наградата на Шумен за образование, изкуство и култура Даниела Димитрова, директор на ДГ „Изворче“, Калина Василева, диригент на Симфониета Шумен, Тонислав Троев, ученик  от СУ „Панайот Волов“, художничката Ферия Якубова, Виолета Маразова, учител по история и цивилизации в ППМГ „Нанчо Попович и арх. и  арх. Явор Генов участваха в церемонията по издигане на флаговете. За тържествения ритуал по традиция пред сградата на общината бе изнесена и иконата на Светите братя Кирил и Методий, подарена на шуменци от генерал Белокопитов през лятото на 1878 г. за освобождението на Шумен. Тя и признание, че писмеността и културата на славянските народи води началото си от България, от земите на Шуменския край и че нейното заслужено място е точно Шумен.

Минути по-късно, в 9.30 часа, в зала 363 започна тържествената сесия. Председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова припомни, че на този ден Българската православна църква почита паметта на Кирил и Методий, а преди повече от две столетия, през далечната 1813-та година в навечерието на църковния празник е организирано първото у нас гражданско честване на светите братя. Затова шуменци избират 11 май за свой празник. „В днешния празничен ден искам да изразя своята благодарност към хората, които носят Шумен в сърцето си, които с воля, надежда и с труд допринасят за неговото развитие и просперитет“, каза Аспарухова при откриване на заседанието.

Кметът Любомир Христов също поздрави присъстващите в залата. „Всеки оставя своя белег върху града, затова нека да оставим след нас една добре свършена работа, както ни съветва известният писател и почетен гражданин на Шумен Драган Тенев“, призова кметът Любомир Христов в обръщението си към общинските съветници и гостите на тържеството. „Последните две години оставиха белег и върху самите нас. Те се превърнаха  в урок по смирение. Урок, който ни накара да погледнем по друг начин на света. Да бъдем щастливи със семействата си, с децата си. Да се радваме, че можем да продължим. Да се наслаждаваме на усмивката, останала дълго време скрита зад маските. Да помним грижата на лекаря, който спаси живота ни. Да вярваме в любовта на учителя. Да благодарим за добрината на съседа. Предстои ни да се научим отново да празнуваме и да работим заедно. В този ден искам да благодаря на всички вас и на шуменци за подкрепата. За желанието да правим, да искаме и да постигаме. За мъдростта да различаваме правилното от неправилното. За силата да избираме доброто“, каза Христов.

Народният представител Димо Георгиев също поздрави шуменци и пожела успех на общинските съветници в работата им в името на Шумен. Приветствие поднесе и общинският съветник Албена Иванова-Неделчева. Поздравителни адреси до Община Шумен и Общинския съвет изпратиха председателят на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов, председателят на СБУ Янка Такева, ректорът на Шуменския университет проф. Георги Колев и кметове на общини.

На тържествената сесия днес по повод Деня на Шумен кметът Любомир Христов и председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова връчиха наградите за изкуство и култура.

Skip to content