Предлагат Иван Карадочев за почетен гражданин на Шумен

Литературният критик Иван Карадочев да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Шумен“ предлагат от Дружеството на писателите в Шумен. Докладната записка, с която е направена номинацията, е входирана до Общинския съвет, а предложението е подкрепено също от проф. Христо Трендафилов – носител на званието „Почетен гражданин на Шумен“ и от Николай Калев – член на УС на клуб „Култура за Шумен“.

Иван Карадочев е член на Съюза на българските писатели,  литературен критик и културолог от национално значение, с над 2000 публикации. Пише статии за творчеството на Ивайло Петров, Йордан Радичков, Евгений Кузманов и др. известни български автори, открива и подкрепя млади творци. Той е един от учредителите на Националния литературен конкурс за лирика „Иван Пейчев“, дългогодишен член на журито на Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“.

Предложението за удостояване на Иван Карадочев с най-високото почетно звание на Община Шумен ще бъде гласувано в края на април. На сесията на 29 април съветниците ще гласуват и за удостояване на Величка Евтимова и Ирина Върбанова с почетното звание „Носител на златна значка на град Шумен“. Номинацията е от настоятелството на НЧ „Добри Войников“ за дългогодишната им обществено-значима дейност, за постижения в балетното изкуство, по повод тяхната 70-годишнина и е подкрепена от Националното движение „Русофили“, от Културно-просветната организация „Ереван“ и Настоятелството на НЧ „Асен Златаров“.

Skip to content