Разпределиха местата в СИК

Консултации за определяне състава на секционните избирателни комисии в Община Шумен за предстоящите местни избори се проведоха  на 18.09.2019 година в зала 203 на общината.

В тях участваха представители на парламентарно представените партии и коалиции, както и представители на партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени партии и коалиции.

По предварителното разпределение, с което всички представители на политическите сили се съгласиха, ГЕРБ ще има 43 председатели, по 42 зам.-председатели и секретари и 247 членове на СИК.

Коалиция „БСП за България“ ще има по 42 председателски и зам.-председателски места, 43 места за секретар и 188 членове в СИК.

На Коалиция „Обединени патриоти“ се полагат по 18 председателски и зам.-председателски места, 17 за секретар и 74 членове на СИК.

ДПС ще има 16 председатели, по 17 зам.-председатели и секретари и 77 членове.

Воля ще има по 8 председателски, зам.-председателски и секретарски места, както и 103 места за членове в комисиите.

Коалиция „Демократична България – Обединение“ ще имат по 21 места за членове в СИК.

В община Шумен ще има общо 127 секции и в тях в изборния ден ще бъдат ангажирани 1091 председатели, зам.-председатели, секретари и членове.

При разпределението на местата общинската администрация се е съобразила със законовите норми, като нито една партия не може да има мнозинство в комисиите, както и че секретарят и председателят не могат да бъдат от една партия или коалиция, уточни кметът Христов, който ръководи консултациите.

Любомир Христов призова представителите на партиите и коалициите да се съобразяват с общинските разпоредби и да залепват плакати само на определените за това места.