Разпределиха местата в СИК

Консултации за определяне състава на секционните избирателни комисии в Община Шумен за предстоящите европейски избори се проведоха днес в зала 203 на общината.

В тях участваха представители на парламентарно представените партии и коалиции в 44-ото Народно събрание, както и представители на партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени партии и коалиции.

По предварителното разпределение, с което всички представители на политическите сили се съгласиха, ГЕРБ ще има 43 председатели, по 42 зам.-председатели и секретари и 238 членове на СИК.

Коалиция „БСП за България“ ще има по 42 председателски и зам.-председателски места, 43 места за секретар и 176 членове в СИК.

На Коалиция „Обединени патриоти“ се полагат по 18 председателски и зам.-председателски места, 17 за секретар и 74 членове на СИК.

ДПС ще има 16 председатели, по 17 зам.-председатели и секретари и 77 членове.

Воля ще има по 8 председателски, зам.-председателски и секретарски места, както и 103 места за членове в комисиите.

Коалиция „ББЦ, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, Движение Гергьовден /ББЦ/, както и Реформаторски блок  ще имат по 21 места за членове в СИК.

В община Шумен ще има общо 127 секции. В тях в изборния ден ще бъдат ангажирани 1091 председатели, зам.-председатели, секретари и членове.

Кметът Любомир Христов ръководи консултациите. Той обясни, че при разпределението на местата общинската администрация се е съобразила със законовите норми, като нито една партия не може да има мнозинство в комисиите, както и с това, че  секретарят и председателят не могат да бъдат от една партия или коалиция.

Любомир Христов призова представителите на партиите и коалициите да се съобразяват с общинските разпоредби и да поставят плакати само на определените за това места.

В петък от 10 ч. в зала 203 ще бъдат проведени консултации за разпределяне на местата за поставяне на агитационните материали за предстоящите избори.