Рекорден брой пилоти идват в Шумен за участие в автомобилното състезание „Мемориал Валерий Великов“

85 пилоти са подали заявки за участие в 20-тото издание на автомобилното състезание по планинско изкачване „Мемориал Валерий Великов“, което ще се проведе тази събота и неделя, 6 и 7 април. Това е нов рекорд за надпреварата, след като през миналата година бяха подадени 77 заявки, обясниха организаторите на брифинг в общината днес. В специалната пресконференция за предстоящото състезание участваха кметът Любомир Христов, който е председател на организационния комитет, зам.-кметът по образование и култура Найден Косев,  директорът на състезанието Димитър Георгиев, председателят на АСК „Стари столици“ Петър Минчев, представители на общинската администрация, сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Шумен и Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Шумен.

„Радостно е, че вече две десетилетия това състезание се провежда и то при голям интерес. Всяка година в него се включват най-изявените български пилоти в този спорт. От страна на общината ние ще продължим да подкрепяме надпреварата в памет на шуменеца Валерий Великов, един от най-добрите автомобилни състезатели в България. Надявам се, че и тази година ще се получи много интересно и оспорвано състезание“, каза кметът Любомир Христов. Той пожела успешен старт и финал на състезанието.

Зам.-кметът по образование и култура Найден Косев добави, че Община Шумен е съорганизатор на мемориала и поема основната част от финансирането. Той допълни, че експерти от различни направления на администрацията всяка година активно участват в подготовката и цялостната организация на автомобилното състезание.

Димитър Георгиев благодари на общината за подкрепата и за създаването на максимално добри условия за провеждане на ралито. За безопасността на участниците и зрителите са осигурени и 100 комплекта гумени бариери, с които ще бъде обезопасено трасето. Половината от тях ще бъдат поставени в участъка, където миналата година се случи инцидентът с варненския пилот Николай Георгиев, обясни директорът на състезанието.

Председателят на АСК „Стари столици“ Петър Минчев съобщи, че ще има и силно присъствие на шуменски пилоти. Седем са  състезателите от Шумен и двама от областта – Огнян Христов, Тихомир Тенев, Добромир Дочев, Иво Дечков, Христо Манолов, Красимир Кръстев, Добрин Борисов, Мартин Сурилов и Христо Атанасов.

Владимир Събев, експерт „Транспорт, логистика и знаково стопанство“ в общината призова зрителите да спазват указанията за безопасност и да застават само на обозначените за тях места. „При наличие на публика, застанала на неподходящи участъци, организаторът на ралито има право да прекрати състезанието, докато публиката не заеме подходящите места“, обясни Събев. Красимир Колев, началник на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” в Шумен апелира туристите и зрителите, които ще излязат на платото в събота и неделя, да не палят огън, тъй като времето е сухо и има голяма опасност от пожари.

Надпреварата е първи кръг от Националния шампионат по планинско изкачване. Официалното откриване  е в събота пред паметника на Валерий Великов от 12.25 часа, а от 13.30 часа започват тренировките в три манша. В неделя от 09.30 часа ще бъде даден стартът на подгряващия манш “WARM UP”. В 11.00 ч. стартира и състезанието, което ще протече в три манша. Началото е пред входа на парка „Кьошковете“ през местността „Хижата“, а финалът – след вила „Пазачница“, в посока към паметника „Създатели на българската държава“. За състезателите в различните категории са предвидени 55 купи, които са изработени от стари автомобилни части.

И тази година феновете на автомобилния спорт ще могат да наблюдават състезанието след закупуване на входен билет на цена от 5 лв., който важи за двата дни на надпреварата. В събота и неделя за улеснение на гражданите фирмата „Шумен пътнически автотранспорт“ ООД е осигурила автобус за зрители по трасето от старта до финала преди първия манш и между първия и втория манш.

Организаторите призовават шофьорите да не паркират автомобилите си в сервизния парк по ул. „Раковска“ и на паркинга на естествения шикан на хижата. Места за паркиране са предвидени извън трасето – по северното платно на бул. „Симеон  Велики“ след „Томбул джамия“, местността „Хижата“ срещу хотела на ДАП и по пътя от „Гроба на курсистите“ към финала на състезанието.