Руснаци превзеха първите места на Десетия международен есенен турнир по информатика

Състезателите от Русия спечелиха призовите отличия и в двете категории на  Десетия международен есенен турнир по информатика /IATI/, който се проведе в Шумен от 21 до 25 ноември. На първите три места при младежите се класираха участници от руския отбор, който има още трима информатици в челната деветка, за която се присъждат златни медали, съобщи на брифинг днес председателят на организационния комитет на състезанието  гл. ас. д-р Бисерка Йовчева. В тази категория златни медали спечелиха и двама българи  – Виктор Кожухаров се нареди на шесто място, а Антон Тодоров – на седмо.

При старшата възраст в челната тройка отново има двама руснаци. Победител в тази категория е Семьон Савкин, а съотборникът му Илдар Гайнулин е на трето място.  Златни медали в старшата възраст спечелиха и двама българи – Радослав Димитров /четвърти/ и Мартин Копчев /пети/. Това са българските състезатели, които са се представили най-силно на турнира.

По думите на Йовчева Десетият международен есенен турнир по информатика /IATI/ е преминал на изключително високо ниво, с рекорден брой участници – 182 състезатели от осем държави в двете категории – младша и старша възраст. В турнира участваха четири от петте водещи държави в информатиката – Русия, България, Румъния и Полша. От световните сили липсваше само Китай, надяваме се на тяхното участие през следващата година, каза след награждаването Бисерка Йовчева.

Организаторите изразиха съжаление, че сред медалистите в международното състезание няма шуменци, но бяха удовлетворени от представянето на малките информатици в националния турнир. В националната надпревара Шумен има бронзов медалист в „Е“ група – там при петокласниците на трето място се класира Владислав Костов.

Ето и всички резултати от турнира:

Младежи.

Старша възраст.