С празнични концерти на открито Шумен чества 24 май

Традиционните празнични шествия, посветени на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, тази година няма да се проведат. Извънредната епидемична обстановка в страната и решението учебната година да приключи за учениците дистанционно правят невъзможно честването на празника на публични места и в училищата. От общинската администрация призовават гражданите да се включат в кампанията „Моят 24 май – в снимки, разкази и спомени“ във Фейсбук и да проследят специално подготвената по случай празника програма, която ще бъде излъчена по Телевизия Шумен от 10.00 часа в неделя. В нея са включени подбрани видео материали, свързани с предучилищното, училищното и висшето образование в Шумен. Ще бъдат представени номинациите за Наградата на Шумен в областта на образованието и науката, както и филм за първенците на Випуск 2020. В празничната програма ще бъде излъчен и запис на концерта на Ансамбъла за народни песни и танци „Шумен“. Спектакълът „Любили се, искали се“ с главен художествен ръководител и хореограф Катя Кайрякова е посветен на 40 години от създаването на формацията.

За деня на празника 24 май ще бъде изградена импровизирана открита сцена в близост до паметника на генерал Мадатов и паметника на признателността на арменскaта общност в Шумен към българския народ на бул. „Славянски“. От 10.00 часа с химна на светите братя Кирил и Методий „Върви, народе възродени“ духовият оркестър и изпълнители от хор „Родни звуци“ ще поздравят гражданите. По случай най-обичания български празник те ще зарадват шуменци с празничен концерт на открито, в който са включени популярни български и чуждестранни произведения. Музикантите и хористите ще бъдат разположени по пешеходната алея и ще са подредени на разстояние един от друг, каквито са указанията за спазване на мерките в извънредната епидемична обстановка.

През целия празничен ден ще бъдат показвани и кадри от реализирани събития в сферата на шуменското образование, както и записи от предходни чествания на 24 май в града на видеостената, която се намира до спортна зала „Младост“.

Два дни по-рано, на 22 май, петък, в 18.00 часа шуменската филхармония ще изнесе на открито празничен концерт под мотото „Възраждане“. Той ще се състои в градината до сградата на общината и е посветен на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Входът е свободен, а в програмата са включени популярни произведения на български и световни композитори.

Със съдействието на Община Шумен е осигурена необходимата организация за безопасност на публиката по време на спектакъла – ограничен брой столове, обособени места за различни вход и изход и дезинфектанти. От общинската администрация отправят молба към желаещите да посетят събитието да носят лични предпазни средства /защитна маска за лице/ и да спазват физическа дистанция от 1,5 метра. При дъждовно време концертът ще бъде отменен.

Skip to content