Шумен чества 141 години от освобождението си и 182 години от рождението на Васил Левски

С редица прояви в града бяха отбелязани днес 141 години от освобождението на Шумен и 182 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски.

Програмата започна в храма „Свето Възнесение Господне“, където архиерейският наместник отец Димитър отслужи панихида в памет на загиналите и молебен за здраве. На церемонията присъстваха кметът Любомир Христов, председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев, заместник-кметове, секретарят на общината, представители на културни и просветни организации и граждани.

В словото си отец Димитър припомни, че в ден като днешния се прекланяме пред делото на всички герои, дали живота си за свободата на Шумен и родината. Той допълни, че е важно да помним и днес тази саможертва, за да я предаваме на следващите поколения.

Проявите, посветени на двете годишнини, продължиха с полагане на венци и цветя пред паметника на погребаните руски воини в кв. „Млада гвардия“. Монументът е почистен и обновен от Руското консулство в България. В ритуала участва и генералният консул на Русия във Варна Владимир Климанов, който поднесе венци в знак на признателност и по-късно се срещна с кмета на Шумен. Венци и цветя бяха поднесени и пред паметниците на капитан Колесников и на генерал Мадатов.

По повод 182 години от рождението на Апостола в знак на почит венци и цветя бяха положени и пред бюст-паметника на Васил Левски в центъра на града. Кметът Любомир Христов и генералният консул на Русия във Варна Владимир Климанов се включиха в ритуала пред паметника на Апостола.

Програмата продължава в 18.30 часа в НЧ „Добри Войников-1856“, когато започва концертът на вокалната група “Victory” от побратимения руски град Подолск.

В 19.00 часа пред Регионалния исторически музей ще бъдат показани народни занаяти, старинни накити и колани. В същия час пред музея е подготвена и възстановка на събитията от освобождението на Шумен.