Шумен чества 143 години от освобождението на града и 184 години от рождението на Васил Левски

С ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски и историческа възстановка на площад „Кристал“ на 18 юли в Шумен ще бъдат отбелязани денят на освобождението на града и годишнината от рождението на Васил Левски.

Честването в неделя, 18 юли, ще започне в 10.00 часа пред паметника на Апостола на свободата на пл. „Освобождение“ с ритуал по полагане на венци и цветя. Рецитал по стихове, посветени на Васил Левски, ще изнесе Марина Христова, ученичка в 12 клас  на ПЕГ „Никола Вапцаров“. На церемонията ще присъстват кметът Любомир Христов и представители на общинското ръководство. Покани за участие са изпратени до общинските съветници, до политически, просветни и обществени организации.

След това, от 11.00 часа, на площад „Кристал“ с историческа възстановка ще бъдат пресъздадени моменти от освобождението на града и страната. В събитието ще вземат участие близо 100 души от патриотични организации от Шумен, Търговище, Варна, Добрич, Ямбол, Видин и София, както и групи от народните читалища в града.

Организатори на честването са Община Шумен, Командването на Шуменския военен гарнизон, Сдружение „Жива история“ – Шумен и Национално дружество „Традиция“ – клон Шумен.

Общинската администрация кани гражданите и гостите на Шумен да се включат в тържествата.

Skip to content