Шумен е домакин на Международния конкурс за камерно пеене „Панчо Владигеров“

От 8 до 13 октомври в Шумен ще се проведе Международният конкурс за камерно пеене „Панчо Владигеров“. Конкурсът се организира от Фондация „Панчо Владигеров“, съвместно с Община Шумен и Министерството на културата. Програмата на събитието представиха пред журналисти днес Десислава Златева, началник на отдел „Култура, младежки дейности и спорт“ в Община Шумен и Диана Дечева, изпълнителен директор на Фондация „Панчо Владигеров“.

„Международният конкурс за камерно пеене на името на бележития български композитор „Панчо Владигеров“ отново е на едно от първите места в културния календар на общината“, коментира Десислава Златева. Тя обясни, че Община Шумен участва в организацията, осигурява базата и финансово подпомага събитието, както и конкурсите за пианисти и цигулари на името на Панчо Владигеров.

„Заявки за участие в конкурса са подали 13 изпълнители, сред които и участничка от Сингапур“, съобщи изпълнителният директор на Фондация „Панчо Владигеров“ Диана Дечева. По думите й конкурсът за камерно пеене е специфична творческа изява за певците, повечето от които предпочитат големите оперни сцени. Тя обаче обърна внимание на участниците във второто издание на конкурса. „Голяма част от тях са хора, които вече са навлезли в професията и очакванията както на журито, така и на организаторите са за много високо качество на конкурсните изпълнения. Ще има много по-интересни и красиви гласове, сред които и шуменката Яна Василева“.

Според регламента в конкурса могат да участват певци на възраст над 18 години, които ще бъдат разделени в две категории – мъже и жени.
Програмата включва три тура, които ще бъдат открити за публиката. Във втори и трети тур е задължително изпълнението на творби от Панчо Владигеров, което дава възможност  на участниците да се състезават и за специалната награда „За най-добро изпълнение на произведение от Панчо Владигеров“.

Най-голямата финансова подкрепа за провеждане на конкурсите осигурява Община Шумен – 30 000 лева. Наградният фонд е от Министерлството на културата и е в размер на 16 500 евро, като за носителите на първите награди в двете категории се осигуряват концертни изяви в програмите на международните музикални фестивали в България. За първи път ще бъде връчена и още една награда за камерно дуо – вокал и пиано. Изпълнителите ще бъдат оценявани от международно жури с председател оперната прима Александрина Милчева – една от най-известните и емблематични български певици в областта на камерното пеене.
Останалите членове на журито са проф. Павел Герджиков, проф. Нико Исаков, Клаудия Виска (САЩ-Австрия) и Джон Грос (САЩ-Австрия).

Тържественото откриване е на 8 октомври от 19.30 часа в залата на Народното читалище „Добри Войников-1856“ с участието на
BELLA VOCE, вокален състав към Софийската филхармония. В концерта-спектакъл  са включени творби от Панчо Владигеров, песни и ансамбли от Моцарт и негови велики съвременици.

В рамките на конкурса, на 9 октомври, от 17.30 часа в НЧ „Добри Войников-1856“  ще бъде представен и сборникът „100 години от началото на българското оперетно изкуство – 1914-2014“. Ще има и съпътстваща изложба, която ще бъде подредена в кулоарите на концертната зала на читалището.

Международният конкурс за камерно пеене „Панчо Владигеров“ се провежда под почетния патронаж на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.