Шумен отбеляза Деня на Европа

С тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя Шумен отбеляза  9-ти май – Денят на Европа. Кметът Любомир Христов, областният управител проф. Стефан Желев, ветерани от войните, представители на общинската и областната администрация, на просветни, граждански, политически организации и граждани почетоха паметта на загиналите във Втората световна война.

Любомир Христов специално поздрави 96-годишния д-р Велчо Радев, един от последните ветерани от Втората световна война, който беше сред първите, дошли на площад „Кристал“ пред паметника на загиналите във войните шуменци. Загубил много близки другари по бойните полета, всяка година на този ден той отдава почитта си пред тяхната памет и присъства на градското тържество за празника.

В словото си областният управител проф. Стефан Желев припомни, че Денят на Европа е празник, посветен на мира и единството, празник – символ на стремежа към обединение и просперитет на Стария континент.

“Девети май остава в историята като деня, който бележи края на Втората световна война. Днес, когато отбелязваме 73 години от победата над хитлерофашизма, отдаваме нашата почит към загиналите войни, към невинните жертви на този най-голям военен сблъсък в световната история, причинил смъртта на над  50 милиона души и донесъл огромни загуби и разрушения.” Това още повече ни задължава, каза Стефан Желев, да пазим европейските идеали и да работим за по-доброто бъдеще, благополучие и просперитет на европейските народи и на всички нас.

Честването беше организирано от Община Шумен и Командването на военния гарнизон. В ритуала се вкючи и духовият оркестър “Михаил Биков”.