Шумен отново е сцена на театралния фестивал „Нова българска драма“

Градът посреща водещи имена в театралното изкуство. От днес до 15 май Шумен е домакин на Нова българска драма. „Към този момент това е първият театрален фестивал, който се провежда в България във време на пандемия. Другите фестивални събития засега се отлагат или пък се предвижда да се проведат в друго време или под друга форма. На сцената на ДКТ „Васил Друмев“ обаче през следващите няколко дни ще бъдат представени най-добрите заглавия от българската драматургия за 2020 и 2021 година. Щастливи сме. Още повече, че всичко това се случва в града, в който е играно първото театрално представление у нас,“ каза днес по време на тържествената сесия на Общинския съвет директорът на театъра Димитър Димитров.

Тази вечер от 17.30 часа пред сградата на театъра шуменци ще гледат на открито авторския спектакъл „Задявки надигравки“ на режисьора Съби Събев. Официалното откриване на тазгодишното издание на фестивала ще бъде от 18.30 часа. След тържествената церемония, от 19.00 часа, в голямата зала на театъра ще се играе първата постановка от конкурсната програма – „Илинден“ по текстове от Димитър Талев и Пейо Яворов. Представлението е дело на Драматичния театър в Ловеч. Останалите спектакли също ще се играят само в голямата зала на театъра от 19.00 часа. В конкурсната програма са включени спектаклите на ДКТ ,,Васил Друмев“ – Шумен ,,Въведение в тяхната картина“ и ,,Дойдох си“, театърът в Благоевград с постановката ,,Вапцаров –песни за човека“ и Сатиричният театър от София с ,,Трима мъже и една Маргарита“.

За първи път през тази година ще бъдат излъчвани представления и онлайн в YouTube канала на ДКТ „Васил Друмев“. Там ще могат да се гледат постановките на театри от Русия и Румъния.

Представленията ще бъдат оценявани от жури в състав: театроведът проф. Камелия Николова, режисьорът проф. Пламен Марков, сценографът проф. Светослав Кокалов, композиторът Калин Николов и актьорът Михаил Мутафов.

Представянето на текстовете в направление „Авторски прочит“ и традиционната творческа среща между автори, режисьори, актьори, журналисти, граждани и представители на театралната гилдия ще се проведат на 14 и 15 май в зала „1300“ на шуменския театър. От тази година фестивалът ще приема и текстове за деца.

Във форума ще бъдат показани и три документални филма за знакови личности от историята на театралното изкуство – проф. Гриша Островски, проф. Сашо Стоянов и Кръстьо Мирски. Кинолентите са предоставени от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и ще бъдат прожектирани в камерната зала на театъра.

Театралният фестивал е част от майските културни празници на Шумен, а общината подпомага финансово провеждането на събитието.

 

Skip to content