Шумен посреща талантливи деца и ученици от цялата страна

За пета поредна година Шумен ще бъде домакин на Националния конкурс „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“, който ще се проведе от 27 до 29 март. Това съобщиха на пресконференция днес организаторите от Община Шумен и СУ „Сава Доброплодни“.

Мащабният културен форум дава възможност за изява на стотици талантливи деца и ученици от цялата страна и вече е утвърдена национална проява в културния календар на страната, коментира зам.-кметът по образование и култура Найден Косев. Лауреатите във всички направления ще бъдат удостоени със специалната награда на кмета на община Шумен Любомир Христов.

В тазгодишното издание на конкурса ще има и нов раздел – „Визуални изкуства“, който включва компютърна графика, видео и анимация, съобщи директорът на СУ „Сава Доброплодни“ Албена Иванова. Идеята е да се даде възможност на учениците да представят свои проекти, свързани с дизайна и с анимационното художествено изкуство.

 В конкурса могат да участват деца и ученици на възраст от 5 до 19 години. Те ще се състезават в четири основни раздела – музика /популярна, класическа, народна/, изобразително изкуство, надиграване и визуални изкуства. Очакванията на организаторите са тази година броят на участниците да надхвърли миналогодишния, когато в Шумен се събраха над 600 деца и ученици от цялата страна. Освен тях близо 700 бяха участниците в раздела за изобразително изкуство. Изпълненията на популярна музика ще са в зала „Проф. Венета Вичева“, в НЧ „Добри Войников-1856“ ще се изявят младите таланти в направление народна музика, а в Музейния комплекс „Панчо Владигеров“ ще бъдат представени изпълненията по класическа музика. Надиграването ще бъде в НЧ „Тодор Петков“, а творбите в раздел изобразително изкуство ще бъдат показани в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“.

Журито, което ще оценява децата, включва утвърдени имена в областта на музиката, хореографията и изобразителното изкуство. Славил Димитров, диригент на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ ще журира в направление „класическа музика“. Певицата Кристина Иванова, победителка в „Гласът на България“ за 2014 година ще оценява изпълненията в направление „популярна музика“. Останалите членове на журито в другите раздели ще бъдат обявени на по-късен етап. Във всички раздели ще бъдат присъдени първа, втора, трета и поощрителни награди. Специални отличия – награда на кмета на община Шумен, на Радио „Шумен“, „Откритие на конкурса“, „Най – малък участник“ и колективни награди. Съорганизатори на конкурса са Училищното настоятелство при СУ „Сава Доброплодни”, РБ „Стилиян Чилингиров“ и Музейният комплекс „Панчо Владигеров”.

Регламент за участие