Шумен посреща тазгодишното издание на Мача на звездите

За първи път Шумен ще бъде домакин на баскетболното шоу Престиж Мача на звездите, в който ще участват 24-те най-добри играчи в българското първенство, избрани от феновете чрез гласуване. Тазгодишното издание на двубоя ще се проведе тази неделя, 21 април, в зала „Арена Шумен“ и ще бъде с рекордна продължителност – около пет часа. Това стана ясно на пресконференция днес с участието на Стефан Августинов, основен организатор на събитието, кмета Любомир Христов, Петър Минчев, член на УС на БК – Шумен и представител на „Фикосота“, Даниел Даулов, ст. експерт „Младежки дейности и спорт“ в общинската администрация.

Кметът Любомир Христов заяви, че зала „Арена Шумен“ е готова да посрещне баскетболните звезди и феновете на играта. Той благодари на организаторите за възможността тазгодишното 16-то издание на Мача на звездите да се проведе в Шумен. „Трябва да възродим баскетбола в града, да запалим младото поколение да спортува и да заобича тази игра“, каза още Христов.

Стефан Августинов сподели, че без подкрепата и съдействието на общината би било невъзможно събитието да се организира. Той символично подари на Любомир Христов фланелка на тима на „Фикосота“. Августинов допълни, че за първи път Мачът на звездите ще се проведе в град, който няма отбор в Националната баскетболна лига. „Мисля, че този риск ще бъде оправдан, защото в Шумен има интерес към баскетболната игра, а с шоуто, което ще предложим, ще увлечем и още хора“, коментира той.

Мачът на звездите е посветен и на 100 години организиран баскетбол в България. По този повод президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков ще награди изявени шуменски спортисти, допринесли през годините за развитието на този спорт.

„За първи път Шумен ще бъде столица на баскетбола в България. Смятам, че го заслужаваме. След две години ще отбележим и 100 години от развитието на баскетбола в града. Така с Мача на звездите поставяме едно добро начало за по-големи успехи на този спорт в нашия град“, коментира Петър Минчев от „Фикосота“.  Той допълни, че от следващата година баскетболен клуб „Шумен“ ще атакува място в първа дивизия на първенството и изрази надежда след две години шуменци да са сред най-добрите.

В звездното шоу ще се включат и баскетболистите от най-успешния шуменски тим „Фикосота“, които ще се съберат отново за първи път след 20 години. Публиката в залата ще има възможността отново да види в игра Любомир Амиорков, Данчо Колев, Петър Петров, Хрисимир Димитров, Пламен Христов, Илиан Йорданов, Даниел Димитров, Мариан Костадинов, Пеньо Нацкин, Павел Ламбринов, Пламен Дечев, Красен Кирилов, Петър Митков Петров, Стефан Радушев, Валентин Стаменов, Десислав Димитров, Станислав Станков, братята Красен и Жечко Кюркчиеви.

Началото на баскетболното шоу в неделя ще бъде дадено в 16.30 часа, когато започва мачът на състезателите от Лигата на непрофесионалистите. В 18.45 часа е предвидена церемония, посветена на честването на 100 години баскетбол в България.
В 19.00 часа ще бъде даден и началният сигнал на Престиж Мача на звездите, в който ще се включат най-добрите баскетболисти у нас, избрани от феновете. Срещата ще бъде придружена от конкурси за забивки, тройки и умения. В тях ще се включат и играчите от Лигата на непрофесионалистите. Ще има и игри с публиката. За първа година в звездния мач влиза нова топка на марката „МIKASA“.

Феновете на спорта и баскетбола от Шумен и цялата страна могат да си закупят билети за мача в офисите на „EasyPay“ или онлайн на посочения линк: https://epaygo.bg/7864928101. Организаторите напомнят, че до петък включително, билетите ще са по 10 лв., а в събота и неделя – по 12 лв.