240 деца във финала на „Гласовете на детската мелодия“ в Шумен

240 деца от цялата страна ще участват във финала на конкурса „Гласовете на детската мелодия“, който ще се проведе в “Арена Шумен“ на 19 и 20 октомври. През двата дни Шумен ще събере изпълнители от София, Елин Пелин, Кюстендил, Лом, Монтана, Перник, Самоков, Благоевград, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Харманли, Плевен, Русе, Силистра, Добрич, Бургас, Варна, Търговище, Разград, Попово и Шумен.   12 вокални формации и 90 индивидуални изпълнители ще се включат в конкурса. Входът е свободен, а събитието се провежда под патронажа на кмета Любомир Христов.

„Конкурсът стартира през месец юни от Шумен, като прослушвания бяха проведени в 12 областни града на страната. На тях се явиха близо 340 деца,“ съобщи на брифинг пред журналисти Ваньо Русинов, автор, продуцент и организатор на конкурса. За участие в него са изпратени 36 нови български детски песни, от които за финала са избрани 14.

Целта на събитието е да се даде възможност за изява на талантливи деца, да се провокира песенното творчество за деца и да се създават нови авторски песни. Амбицията на организаторите е конкурсът да се провежда всяка година, обясни Ваньо Русинов.  27 000 лева е наградният фонд. „Желанието ни е да поощрим създателите и изпълнителите на детски песни, затова и наградата за победителя е 10 000 лв. Сред участниците има изключително талантливи пеещи деца. Три от тях са истински открития, на световно ниво и шуменци ще могат да ги видят и чуят тази събота и неделя,“ отбеляза още той и благодари на общината за домакинството и съдействието при организацията на конкурса.

В брифинга участва и старши експертът Галина Илиева от отдел  „Култура, младежки дейности и спорт“ в общинската администрация. Тя съобщи, че от общината е създадена организация  всяко дете, участник в конкурса, да може да посети безплатно Мадарския конник срещу своя бадж, който ще получи при регистрацията си в Арена Шумен.

ПРОГРАМА