Строителството на пречиствателната станция за питейна вода върви в срок

Кметът Любомир Христов  посети днес строителната площадка в шуменския квартал „Дивдядово“, където се изгражда Пречиствателната станция за питейна вода. Заедно с него по време на обиколката на строителната площадка беше и зам.кметът по строителство и екология инж. Боян Тодоров. В разговор с управителя на ВиК-Шумен Жанета Панайотова и представители на фирмата ДЗЗД „Кристална вода“ двамата поиска да се запознаят със строителните дейности до момента.

Изграждането на пречиствателната станция започна през октомври миналата година, а срокът за изпълнение на обекта е 545 календарни дни. Кметът изрази задоволство, че работата върви по график. Пред журналисти той припомни, че дотук се стигна по един доста дълъг и не лесен път. „Това беше една от най-спешни задачи, с които ние като екип се захванахме още през първия мандат. Знаете, че успяхме да осигурим пари за работния проект. Шумен беше една от първите общини, които представиха такъв проект и успяхме да се включим навреме в прединвестиционните проучвания и в оперативната програма. Сменихме площадката и предвидихме изграждането на заустващ колектор, който вече е завършен изцяло. За съжаление, това остана встрани от вниманието на обществеността, но беше изключително важно, защото ни спести много време и много пари,“ каза пред журналисти Христов.

Жанета Панайотова обясни, че строителните работи се изпълняват по-рано от графика. Тя припомни, че стойността на пречиствателна станция е 21 млн. лв. Съоръжението трябва да бъде завършено през април догодина, когато ще започнат и тестовете на системите.

На територията на обекта се изграждатт 8 сгради, 7 от които за технологични нужди и административно-лабораторен корпус. Работи се едновременно по всички, а на три от тях е приключил грубият строеж. Успоредно с това се изпълняват и плошадковите тръбопроводи. Стартирано е производството на технологичното оборудване, чиито доставки се очакват през месец септември 2021 г. Дотогава строително-монтажните работи по сградите ще приключат и ще започне монтажът на оборудването, обясниха от фирмата строител.

Вторият важен проект за града – довеждащият водопровод от язовир “Тишча” за близо 60 млн. лв.,  е на етап работен проект. Той трябва да бъде завършен до 31-ви декември 2023-та.

Изграждането на пречиствателната станция за питейна вода и на довеждащия водопровод ще подобри качеството на питейната вода в Шумен и ще осигури непрекъснато водоснабдяване на населението. С този проект ще се реши и проблемът с водоснабдяването на Дивдядово, защото в проекта за магистралната тръбопровод е предвидено изграждане на водопровод, който да захранва квартала, обясни пред журналисти Панайотова.

Skip to content