Цвета Караянчева: Конкурсът за камерно пеене ще залегне трайно в календара на културните събития на страната ни

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева връчи първите награди на участниците в Международния конкурс за камерно пеене “Панчо Владигеров” в Шумен. С първа награда в категорията за жени международното жури удостои Петя Петрова, а в категорията за мъже най-високото отличие получи Михаил Михайлов.

От сцената на концертната зала на Народното читалище „Добри Войников – 1856“ Цвета Караянчева поздрави наградените и всички участници  в конкурса, пожела им да изкачват нови върхове със своя талант и труд, да покоряват световните сцени и да не забравят конкурса в Шумен. Тя сподели още, че с готовност ще продължи традицията да бъде негов патрон. “Сигурна съм, че Международният конкурс за камерно пеене ще залегне трайно в календара на културните събития на страната ни, защото публиката го заслужава”, каза председателят на Народното събрание. Заедно с кмета на Шумен Любомир Христов двамата бяха гости на галаконцерта на лауреатите.

По-рано те посетиха паметника “Създатели на българската държава”. Кметът Любомир Христов запозна председателя на Народното събрание с действията, които общината е предприела, за да бъде определен статут на паметника. „Това от своя страна би дало по-голяма яснота, откъде ще дойдат средствата за неговото съхраняване и трябва да стане колкото е възможно по-скоро, защото се нуждае от спешен ремонт“, обясни Христов. Цвета Караянчева изрази готовност да съдейства пред министъра на културата за ускоряване на процедурата по определяне на статут. Малко след това двамата поднесоха цветя пред Паметника на загиналите във войните от 1912 – 1913 г. и 1915 – 1918 г. от 5-ти дивизионен артилерийски полк в Шумен.