Учениците от 1 до 12 клас в област Шумен остават на дистанционно обучение до края на седмицата

Учениците от 1 до 12 клас в област Шумен ще продължат да се обучават дистанционно до 2 април включително. Това реши на свое заседание Областният кризисен щаб, след като обсъди епидемичната обстановка и заболеваемостта от COVID-19 в региона. Учениците от 12 клас ще се обучават дистанционно и в дните от 5 до 7 април, след което ще бъдат във ваканция. По план пролетната ваканция за учениците от 1 до 11 клас е от 3 до 11 април, а за 12 клас – от 8 до 11 април. Детските градини и ясли в област Шумен няма да работят до 6 април включително. Към момента съгласно заповед на министъра на здравеопазването присъствените занятия в училища, детски градини и и ясли са преустановени до 31 март. Причината за тези решения на Областния щаб са продължаващата тенденция за увеличаване на заболеваемостта от COVID-19 в област Шумен, както и необходимостта да бъдат осигурени условия за подготовка и провеждане на изборите на 4 април, предвид факта, че значителна част от избирателните секции се намират в сгради на училища и детски градини.

По данни на РЗИ Шумен област Шумен продължава да е в червената зона, като заболеваемостта към вчерашна дата е 703 на 100 хил. души население. Към момента активните случаи в областта са 1599. В община Шумен активните случаи са 1091. Новорегистрираните случаи през последното денонощие за област Шумен са 160, като 95 от тях са от град Шумен. Броят на хоспитализираните в МБАЛ-Шумен продължава да е много висок, като от вчера е разкрит ковид сектор с 20 легла и в КОЦ Шумен. Към момента няма деца на болнично лечение, но постъпват все повече млади хора в тежко състояние, които се нуждаят от кислород, съобщи директорът на МБАЛ Шумен д-р Димитър Костов. До 11 април /дните на пролетната ваканция/ се преустановяват присъствените учебни занятия в центровете за подкрепа на личностно развитие, както и провеждането в присъствена среда на всички групови извънкласни занимания и дейности, дейности по интереси, занимални, екскурзии, спортни празници и други, организирани от училищата за всички възрастови групи. Преустановяват се присъствени групови занятия с ученици в езикови центрове, образователни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица в област Шумен.

С цел намаляване разпространението на ковид инфекцията с друго свое решение Областният кризисен щаб прие въведените допълнителни противоепидемични мерки на територията на област Шумен да останат в сила до 24.00 часа на 18.04.2021 г. Остава изискването пазаруването във всички търговски обекти тип „супермаркет“ и „хипермаркет“ да се извършва задължително с количка, предоставена от съответния търговец. Броят на количките трябва да бъде редуциран с цел спазване на физическа дистанция между посетителите от най-малко 1.5 м. и собствениците и ползвателите на търговските обекти трябва да организират пропускателен режим и да контролират спазването на мярката. Ръководствата на фолклорни, танцови, певчески, театрални и други самодейни формации и групи на територията на област Шумен трябва да преустановят провеждането на репетиции и изяви, преустановяват се всички дейности на външни лица (танцови, спортни, театрални и др. състави), използващи материалната база на съответното училище, както и посещенията в пенсионерските клубове и клубове на хора с увреждания на територията на област Шумен.

Остава забраната за провеждане на организирани фирмени и семейни тържества и празненства на открито и закрито с присъствие на над 15 души. Не е позволено организирането и провеждането на всякакъв вид изложби, базари и други на животни и животински продукти, както и организирането на пазари тип „Битаци“ на територията на област Шумен. До 18 април е в сила мярката в търговските обекти на открито (улични) да се работи и посещават само при поставени лицеви предпазни маски. Щабът припомня и изискването, че всички лица, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м., са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба.

Областният кризисен щаб отново се обръща с апел към всички да спазват мерките за задължително носене на предпазните маски в закрити помещения, да се избягва струпването на хора, да се спазва физическа дистанция, да се извършва редовна дезинфекция на работното място и вкъщи.

Skip to content