Утвърдиха състава на секционните избирателни комисии

Със заповед на кмета Любомир Христов в община Шумен са образувани 150 избирателни секции, като 124 от тях са на територията на общината, 2 –  за лечебни заведения, 1 – за местата за лишаване от свобода, 2 подвижни СИК за хора с увреждания и 21 подвижни СИК за избиратели, които са карантинирани и поставени под домашно лечение.

„Броят на подвижните СИК за карантинирани е условен, защото ние не знаем каква ще е ситуацията преди изборите. Към момента, например, имаме около 200 карантинирани и 380 души на домашно лечение. Каква ще бъде картината тогава, е трудно да се предвиди. Затова посочваме, че този брой е условен,“ каза Любомир Христов по време на проведените днес консултации с парламентарно представените партии и коалиции в НС и ЕП. Той припомни, че заявления за включване в подвижна секция се подават до три дни преди изборите. “Създали сме необходимата организация, обществеността е информирана, имаме готовност да разкрием необходимия брой подвижни секции, но колко точно ще са те, ще разберем непосредствено преди изборите“, допълни кметът.

Местата в секционните избирателни комисии са разпределени на базата на парламентарното представителство на партиите и коалициите.

ПП ГЕРБ ще има 43-ма председатели, 42-ма зам.-председатели и секретари и 247 членове на СИК.

Коалиция „БСП за България“ ще има 42 председателски и зам.-председателски места, 43 места за секретар и 169 членове в СИК.

ПП ДПС ще има 18 председатели, 19 зам.-председатели и 18 секретари и 72-ма членове в СИК.

Коалиция „Обединени патриоти“ – 15 председателски места, 16 – зам.-председателски, секретари – 15 и общо 81 членове в СИК.

ПП „Воля“ ще има 9 председателски, 8 зам.-председателски и 9 секретарски места, както и 101 места за членове в комисиите.

Коалиция „Демократична България – Обединение“ ще имат 21 места за членове в СИК.

В 127-те секции ще бъдат ангажирани 1099 души и още 115 души допълнително за двете подвижни СИК за хора в неравностойно положение и ако бъдат сформирани 21 подвижни секции за карантинирани или болни на домашно лечение.

Със свое решение от 17 февруари тази година РИК – Шумен определи броя на членовете на СИК, съобразно броя на избирателите в съответната секция. За избирателни секции с до 500 избиратели – 7 членове, за избирателни секции с повече от 500 избиратели – 9 членове и за подвижните избирателни секции – 5 членове.

По време на консултациите днес беше изтеглен и жребият за местата за разполагане на агитационните материали. „Мисля, че тази практика, която въведохме преди няколко години, е удачна и е добре да я продължим. Така некоректните действия от страна на различните участници в изборите ще са по-малко. А и след това ще бъде по-лесно почистването на агитационните материали“, коментира по време на срещата Любомир Христов.

Кметът напомни, че партиите и коалициите трябва да представят списъци с имената на хората, които са включени в избирателните комисии и желаят да се ваксинират.

 

Skip to content