В памет на Панайот Волов и загиналите в Априлската епопея

„145 години ни делят от най-величавото българско историческо събитие – Априлското въстание и от онази студена и дъждовна привечер на 26 май 1876 г., когато път към безсмъртието пое нашият съгражданин Панайот Волов. Този ден е сред малкото дати в националния исторически календар, които ни дават основание да си припомним живота и делото му.“ Това каза в словото си Милена Георгиева, уредник в къщата музей „Панайот Волов“ по време на церемонията по повод 145 години от избухването на Априлското въстание и от гибелта на големия шуменски революционер Панайот Волов.

Тя изтъкна, че Волов черпи своята увереност и морална сила от идеала за свободна и силна България, такава, каквато я е виждал от уроците по любимата си българска история и от заветите на неговия учител Васил Левски. „Той вярваше във възкресението на отечеството си и посвети себе си на тази цел“, допълни Георгиева.

Пред паметника на Панайот Волов на пл. „Оборище“ днес бяха поднесени венци и цветя в знак на почит към делото и саможертвата на загиналите за свободата на България. Специална художествена програма под надслов „Безсмъртна епопея“ изнесоха Стилиян Стоянов от Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ и преподавателят в ШУ „Еп. К. Преславски“ Живко Жечев. В ритуала се включиха и представителни роти от Шуменския гарнизон, Градският духов оркестър „Михаил Биков“ с диригент Христо Атанасов и членове на Родолюбивия комитет „Кан Каран Крум Страшний“.

На церемонията присъстваха кметът Любомир Христов, председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова, заместник-кметове, проф. Чавдар Сотиров, зам.-ректор на Шуменския университет, общински съветници, представители на институции и организации, ученици и граждани.

 

Skip to content