В Салманово откриха паметник на герои от освободителните борби

Паметник на поборници от шуменското село Салманово, посветили живота си на борбата за освобождението на България, беше открит днес в центъра на селото. На церемонията присъства кметът на общината Любомир Христов.

Металната пластика представлява композиция от полуарка, кръст и паметна плоча, на която са изписани имената на  Юрдан  Планински, участник в Първа българска легия, на Стояна войвода и на  Юрдан Кършовски, участник в четите на Панайот Хитов, Христо Ботев, сподвижник на Левски и Георги С. Раковски.ащото такива паметни знаци ни показват откъде идваме и накъде отиваме.

Идеята за изграждане на паметния знак е на Инициативен комитет с председател д-р Драган Драганов Нонев от Шумен, който дарява средствата за неговото построяване. Проектът за паметника също е дарение, той е на художника Пламен Петков, а инициативата е  осъществена със съдействието на кмета на селото Йордан Киров.

Кметът Любомир Христов поздрави жителите на селото и благодари на дарителите, които са помогнали за построяването на паметника. „Той е знак за живата памет на поколенията, символ на признателността към героите на освобождението.“

По-късно той посети детската градина „Славейче“ в Салманово и разговаря с директора Валентина Сербезова и екипа на детското заведение, в което се отглеждат и възпитават 22 деца от селото. Със средства от настоятелството през това лято там беше изградена нова отоплителна инсталация.