В Шумен почетоха 135 години от Съединението

С полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните шуменци на площад „Кристал“ в Шумен беше почетено делото на героите, подготвили и осъществили на днешния ден преди 135 години Съединението на Княжество България и Източна Румелия. В ритуала се включиха и военнослужещи от Шуменския военен гарнизон и Градския духов оркестър „Михаил Биков“.

„Съединението е „една от най-лесните революции в историята, защото отдавна тя бе извършена в душите“. Тези думи на патриарха на българската литература Иван Вазов припомни в словото си по повод празника днес доц. Стефан Минков, преподавател в ШУ „Еп. К. Преславски“.

Той посочи, че от събитията, случили се на 6 септември 1885 година, могат да се изведат ценни поуки. „Съединението прави силата! Когато сме заедно – сме силни. Когато сме разединени – се превръщаме в плячка на чужди интереси и обслужваме чужди цели. Никой няма да ни помогне с реализирането на националните цели толкова, колкото самите ние можем да си помогнем. Ние, българите можем да се обединим и историята показва това“, отбеляза още доц. Минков.

Венци на паметника положиха кметът на града Любомир Христов, депутатите Димитър Александров и Иван Иванов, областният управител Стефан Желев, председателят на Общинския съвет Красимир Минчев, представители на държавни, просветни, обществени, военно-патриотични организации, политически партии и граждани.

По-късно кметът на Шумен Любомир Христов, жители на града и на село Мараш поднесоха цветя и венци пред паметната плоча в местността „Марашката кория“. Там преди 135 години е взето съдбовното решение княз Александър Батенберг да оглави съединението на “двете Българии”.

 

Skip to content