В Шумен се провежда най-голямото състезание по спортно ориентиране у нас

От днес стартира най-голямото международно състезание по спортно ориентиране за 2020г. в България, което се провежда на територията на Шумен в района на Шуменското плато.  До 2 август, в рамките на надпреварата, ще проведат стартовете за Купа Шуменска крепост, Купа Сивен и Купа България 2020.

44-ото издание на Купа България и 29-ото поред провеждане на  Шуменска крепост ще се превърне в истински празник на ориентирането, каза Георги Колев, председател на клуб Мадарски конник. И тази година въпреки пандемията се очакват голям брой участници. Освен ориентировачите  от България заявки за участие са подали състезатели от Чехия, Финландия, Турция и Румъния, като най-голям е интересът от страна на Турция, обясни Венцислав Венев, председател на НСА Сивен. Всички състезатели от чужбина ще представят PCR-тестове преди състезанието.

Програмата за състезателните дни беше представена днес в зала 203 на общината, която е съорганизатор, осигурява финансовата подкрепа и логистиката за провеждане на състезанието. По думите на кмета Любомир Христов със съдействието на общината през 2016 година беше възстановена една спортна проява, която в Шумен има много успехи и дългогодишни традиции. Взети са всички предпазни мерки във връзка разпространението на корнавируса от страна хотелиерите и ресторантьорите, които ще посрещнат участниците. “В момента дори няма свободни места в хотелите в Шумен”, коментира Христов и изрази надежда, че и шуменци ще проявят интерес към проявата.

Групите участници са в широк диапазон от 12 г. до 80 г. Дължината на трасето е според възрастовите групи и е от 2000 м до 9200 м. В първия ден състезанието ще се проведе в района на Стария град, а през следващите три дни – в района на паметника „Създатели на българската държава“. “Както всяка година свързваме състезанието и с историята на града”, пропомни Колев.

Откриването е на 31 юли, петък, от 19 ч. в района южно от паметника. Тогава ще бъде и награждаването за Купа Шуменска крепост – Сивен както и за първия ден на Купа България, уточниха организаторите. Всяка вечер ще има церемония по награждаване от различните кръгове, като след нея празникът ще продължава с художествена програма. В петък на сцената ще излезе клуб Традиция с  възстановката Създаването на българската държава. В програмата ще участват още танцови ансамбли от Шумен, изпълнители от София, Атанас Кателиев от Гласът на България и др.

Освен подкрепата на общината организаторите получават съдействие и от бизнеса в Шумен и страната. Доброволци ще следят за реда и организацията на състезанието. За участниците и победителите са подготвени фанелки, маски, шапки, очила и други награди с логото на Сивен.

Организаторите канят шуменци да наблюдават състезанията, да присъстват на награждаването и да посетят след това концертите на откритата сцена. Те призовават посетителите, които се движат с автомобили, да бъдат по-внимателни в дните петък, събота и неделя в района на паметника, за да се избегнат евентуални инциденти с ориентировачите. Те отново напомниха, че са взети всички мерки, съобразени със заповедите на здравния министър за предпазване от COVID-19.

 

Skip to content