Връчиха наградата за лирика на името на Иван Пейчев

Щастлива съм, че имам за какво и за кого да пиша, каза Кристин Димитрова, носителка на Националната награда за лирика на името на Иван Пейчев за 2019 година при връчване на отличието днес.

Церемонията започна с поднасяне на цветя на паметника на Иван Пейчев в Шумен пред Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“. След това във фоайето на втория етаж поетесата Кристин Димитрова, получи лично от кмета Любомир Христов чек с парична награда в размер на 3000 лв.

„Радвам се, че отличието получава Кристин Димитрова. Бих искал специално да я поздравя. Доколкото зная, тя е втората жена поетеса, която получава тази награда в историята на конкурса. Надявам се, че харесва поезията на Иван Пейчев и ще запази в сърцето си частица от Шумен след днешното награждаване“, каза Христов при връчване на наградата.

По статут освен паричната награда победителят в конкурса получава грамота и плакет статуетка Ангелско перо, изработена от шуменския скулптор и художник Валерий Желязков. Още един траен спомен от Шумен, който беше връчен от председателя на Дружеството на писателите в Шумен Антонин Горчев.

По-късно пред шуменската публика тя представи свои творби от наградената стихосбирка „Уважаеми пътници“, отличена сред произведенията на общо 36-ма автори, които взеха участие в осмото издание на конкурса.

За първи път в регламента са предвидени отличия и за други автори, участвали в конкурса. Специални грамоти получиха поетите Тони Телаллов, Йордан Ефтимов и Мартин Спасов.