Връчват наградата на името на Иван Пейчев

Поетесата и писателка Кристин Димитрова е носителката на Националната награда за лирика на името на Иван Пейчев за 2019 година. Нейната стихосбирка „Уважаеми пътници“ бе отличена сред произведенията на общо 36-ма автори, които взеха участие в осмото издание на конкурса.

Церемонията по връчването на наградата е на 16 декември от 16.00 часа в залата на Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“. Тя ще започне с поднасяне на цветя пред паметника на Иван Пейчев, а след това събитието продължава в залата на библиотеката.

Носителката на отличието Кристин Димитрова ще получи парична награда в размер на 3000 лв., грамота и плакет – статуетка „Ангелско перо“, изработена от шуменския скулптор и художник Валерий Желязков. Наградата ще връчи кметът на община Шумен Любомир Христов.

Поетите Тони Телаллов, Йордан Ефтимов и Мартин Спасов също са отличени и ще получат грамоти.

Творбите на участниците бяха оценявани от жури в състав: председател Антонин Горчев и членове проф. Михаил Неделчев и д-р Гергана Кръстева от Сдружението на българските писатели, литературният критик Иван Карадочев, проф. Добрин Добрев и проф. Христо Трендафилов от Шуменския университет, носителите на наградата от конкурса през 2015 и 2017 г. Борислав Геронтиев и Петър Чухов и Десислава Златева, началник на отдел „Култура“ в община Шумен.