Започва приемът на филми за фестивала ”Кино в длан“

Народно читалище „Добри Войников – 1856“ в Шумен и киноклуб „Мадарски конник“ стартират четвъртото издание на фестивала „Кино в длан“ за филми, заснети с мобилни телефони. Новите кандидатури се очакват до 28-ми февруари 2019-та. Регистрацията за фестивала става на mkino.org, където се качват и видео файловете. Регламентът на фестивала не поставя никакви жанрови или тематични ограничения. Двете единствени условия за участие са техническото средство за заснемане на филма (мобилен телефон или таблет) и продължителност до 5 минути. Към големите партньори на фестивала освен Община Шумен и Теленор-България се присъединява и големият китайски производител на електроника в областта на комуникациите и водеща компания за приложение на изкуствен интелект в мобилните устройства Huawei.

Три години след началото фестивалът е дал екран на повече от 250 филма. Това е единственият кинофестивал в България, в който публиката  пряко може да измери своята преценка с критериите на журито. Всички представени  филми са достъпни за желаещите да ги гледат и обсъждат на страницата на фестивала в интернет (ww.mkino.org.) или във Фейсбук.  Съществува и форум, където зрители и участници коментират всеки новопостъпил филм. При определянето на наградите журито аргументира публично решението си за всеки отличен филм.

По традиция фестивалът връчва голямата награда на Община Шумен, както и награди за най-добър игрален, документален и анимационен филм, за най-добра кинематографична реализация на социална тема, за най-добър млад автор и за иновативно използване на видеотехнологиите. Всяка година се определят и допълнителни награди от специалните партньори на фестивала – университети, банки, телекомуникационни компании и други спонсори на независимото филмово изкуство.