Започва вторият етап на кампанията „С предпазен колан на задната седалка“

Кампанията „С предпазен колан на задната седалка“, която се провежда в Шумен, продължава и през тази година. Инициативата е свързана с безопасността на децата в автомобилите и е насочена към най-малките ученици.

На специален брифинг днес експерти от общината и партньори от бизнеса обясниха, че вторият етап на кампанията стартира от 20-ти  и ще продължи до края на месец март. В нея ще бъдат обхванати близо 1000 деца в първи клас от училищата в Шумен, Плиска и Каспичан и от I до IV клас от селата Марково, Царев брод, Друмево, Ивански, Градище и Мадара.

„Общественият интерес е голям, отзивите за работата на доброволците в училище са положителни. Благодаря на всички, които се включиха в кампанията. Разбирам, че имаме и нови партньори. Да опазим здравето и живота на нашите деца и да се ангажираме всички в тази кауза е най-ценното. Децата са най-добрият коректив на своите родители, когато те не спазват правилата, затова тази кампания трябва да продължи, а вие ще получите всякакво съдействие от страна на общината. Пожелавам успех и на втория етап на инициативата,“ каза кметът Любомир Христов по време на пресконференцията в зала 203 на общината.

Инициативата заслужи приза „социална иновация“ от Министерството на труда и социалната политика, припомни Мая Блъскова от „Алкомет“ АД. Тя поздрави за участието и постоянството партньорите от миналата година и благодари на новите фирми, които се включиха. През тази година „Лифтком“, „Фикосота“, „The Bakers“, „БулМаг“ и „Бони“ също се присъединиха към каузата за безопасно пътуване и шофиране. Фактът, че към нас се присъединяват и нови партньори, показва, че сме успели да привлечем вниманието на обществеността, сподели Елена Захариева от „Херти“. За нас беше предизвикателство да работим с децата и аз лично се чувствам удовлетворена като доброволец в кампанията, сподели   Евгения Алексиева от Рока България.

„Превенцията е много важна. Тази кампания не трябва да има край“, каза началникът на „Охранителна полиция“ в ОД на МВР Йордан Дундаков. Той обяви, че за по-малко от три месеца от началото на 2019-та вече са санкционирани над 500 шофьори и пътници, хванати без колани. Той изрази надеждата, че децата могат да помогнат това да се промени.

На пресконференцията беше обявено, че финалът на кампанията ще бъде на 13 април, когато ще се проведе голям концерт с много игри и забавления за децата в зала „Арена-Шумен“.