Започват Международните детско-юношески хорови празници „Добри Войников“

Днес в 17.30 часа пред Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ тържествено се откриват юбилейните XXV Международни детско-юношески хорови празници „Добри Войников“. Около 300 хористи, диригенти, пианисти и официални гости от страната и чужбина ще се включат в празниците. Тазгодишното издание на фестивала е посветено на 185-годишнината от рождението на Добри Войников и на 160 години от създаването на първия многогласен ученически хор в България. Входът за зрители е свободен.

Веднага след откриването – в 17.50 часа във фоайето на театъра ще бъде представена изложба със снимки, афиши и програми от изданията на хоровите празници, посветена на юбилейното 25-то издание на фестивала. В 18.00 часа започва и концертът с участието на детския хор „Бодра песен“ при ЦПЛР – ОДК Шумен, младшия състав на хор „Бодра песен“ с диригент Деница Узунова и народния хор на Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев“, гр. Котел с диригент Димитринка Динева.

Утре, 5 април, програмата продължава в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“. Там в изложбената зала в 16.00 часа ще се проведе творческа среща с композитора проф. Николай Стойков. Ще бъде представена и монографията „Хоровите послания на Николай Стойков“ с автор Николина Кротева. В 18.00 часа в Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ започва и втората концертна вечер. Фестивалните дни ще продължат до 7 април.