Засаждат пролетни цветя, храсти и дървета в Шумен

Над 15 000 броя пролетни цветя са засадени до момента в градски площи, паркове и градини в Шумен. Цветята са различни видове – теменужки, незабравки, парички, синерария и самакитка. В градинката около НЧ „Добри Войников-1856“ са засадени и нови 160 броя храсти от вида лигуструм – жив плет. Дейностите се извършват от ОП „Паркове и обредна дейност“, като целият разсад е произведен в двете общински оранжерии, които се стопанисват от предприятието.

С пролетни цветя вече са обновени градинките около паметника на Васил Левски, пространствата до Драматично-кукления театър „Васил Друмев“, пред сградата на Община Шумен, по пешеходната зона на бул. „Славянски“, пред паметника на Съветската армия на пл. „България“, пред бившето кино „Херсон“, около паметника на Тодор Колев и плочата на НАТО в Градската градина. През тези дни се зацветяват площите пред Съдебната палата с цветя от видовете топ карамфил, самакитка и синерария. До края на седмицата, ако времето е подходящо, работата ще продължи в Градската градина, където ще бъдат засадени теменужки и парички.

Заедно със засаждането на цветята върви и есенното залесяване. Със средства от общинския бюджет бяха закупени 80 млади дръвчета от видовете каталпа, шестил, офика, явор фламинго, захарен клен и дребнолистна липа. Част от тях вече са засадени в градинката зад бюст-паметника на Панайот Волов на пл. „Освобождение“ и по ул. „Кирил и Методий“. Останалите фиданки ще бъдат разпределени в парка до сградата на общината, на детската площадка зад Военното училище, в Градската градина, по ул. „Владайско въстание“ и на други места в града.

Skip to content