Засилени противоепидемични мерки в Шумен

Областният кризисен щаб в Шумен проведе заседание във връзка с изпълнението на заповедта на  министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и въвеждането на противоепидемични мерки срещу разпространението на заразата с COVID-19 на територията на цялата страна, считано от 00.00 часа на 21 март.

Заседанието беше проведено по-рано днес под ръководството на областния управител Стефан Желев, с участието на кмета на Шумен Любомир Христов, директора на ОД на МВР Ялчън Расим и директора на РЗИ – Шумен д-р Пепа Калоянова.

Във връзка с разпореждането да се преустановят посещенията на паркове, градски градини, спортни, детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места кметът на община Шумен информира, че е създадена съответната организация за действията от компетенциите на общината. Инспектори от администрацията извършват ежедневни проверки, предупреждават гражданите за забраните и информират служителите на МВР за нарушения. Той обясни, че собствениците на кафе машини на открито и търговците са предупредени, че трябва да затворят автоматите. Служители от дирекцията „Гражданска регистрация, информационно и прано обслужване“ издават, включително в събота и неделя, от 8.00 до 17.00 часа документ на гражданите за промяна в адресната регистрация. Такива документи се издават и в кметствата на територията на общината. „В петък в дарителския фонд постъпиха 500 предпазни маски като 250 от тях са предоставени на Държавната психиатрична болницата в село Царев брод и още 250 – на Центъра за спешна помощ в Шумен. Днес получихме още 8000 маски и 4000 ръкавици, които ще бъдат разпределени на здравни заведения, социални работници и служители с рискови контакти,“ съобщи още Христов.

Директорът на ОД на МВР Ялчън Расим  информира щаба, че са създадени контролно-пропускателни пунктове на входно-изходните пътища в областния център и се извършва проверка за целта на пътуванията на гражданите. През тях се пропуска преминаването на лица само в случаи на неотложност на пътуването, наложено от полагане на труд в населеното място, здравословни пиричини на пътуващия или негови близки, завръщане на настоящ или постоянен адрес. „Най-късно до вторник гражданите трябва да се снабдят с необходимите служебни бележки от работодателя или със служебен документ – карта, медицински документ и документ за самоличност, с които се удостоверява целта на пътуването“, обясни на брифинг директорът на полицията в Шумен.

Приетият в шуменска болница 37-годишен  пациент с потвърдена зараза с коронавирус, е в задоволително здравословно състояние. Той се е завърнал от Банско на 14 март и по негови твърдения, е имал контакт само с едно лице преди вчера да потърси сам лекарска помощ. Това съобщи д-р Пепа Калоянова, директор на РЗИ, след  днешното заседание на Областния кризисен щаб.

В заповедта на министър Ананиев се забранява на лица до 60-годишна възраст да посещават хранителните магазини и аптеките във времето от 8.30 до 10.30 часа всеки ден. За спазването на разпорежданията ще следят както търговците и собствениците на обектите, така и дежурните общински служители по наредбата за спазване на обществения ред (позната като Наредба I) и служители на РЗИ-Шумен.

Областният управител Стефан Желев съобщи пред журналисти, че всички заинтересовани лица са информирани да създадат необходимата организация за спазване на заповедта. Във връзка с множеството запитвания за посещенията в Природния парк „Шуменско плато“ той обясни, че паркът не може да бъде ограден и да бъде забранено на гражданите да се разхождат в него. „Важното е хората да не се събират на едно място, да спазват отстояние един от друг, да не си организират пикници по заслоните, т.е. да спазват всички мерки за безопасност“, уточни  Желев.

От Областния щаб отново призоваха шуменци да спазват стриктно наложените ограничителни мерки, да останат по домовете си, да не посещават паркове, детски и спортни площадки, да не се събират повече от двама души на едно място и да спазват отстояние от 2 метра, да не посещават обществени места безцелно, да ограничат излизанията си само до работното място, аптеката и хранителения магазин.

Skip to content