165 години театър в Шумен и България

С премиера на постановката „Михал Мишкоед“ от Сава Доброплодни на 16 август ще бъдат отбелязани 165 години от първото театрално представление в Шумен и България. Това съобщи на пресконференция днес директорът на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ Димитър Димитров, който представи програмата, посветена на годишнината.

Първо на 16 август в 18.30 часа ще бъде издигната хоругвата на театъра и ще бъде запален театралният огън. След това от 19.00 часа в салона на ДКТ “Васил Друмев” ще бъде представен спектакълът „Михал Мишкоед“ от Сава Доброплодни. Постановката е на Съби Събев, а драматургичният вариант е дело на Кольо Карагеоргиев. Сценичната визия и костюми са на Димитър Димитров. В главната роля на Михал ще се превъплъти популярният актьор Николай Станоев. Той ще си партнира с част от трупата на шуменския театър – Стефани Лечева, Веселин Бърборков, Валери Зарков, Радостина Велкова, Александра Михайлова, Светльо Иванов, Пламен Иванов, Вилиана Димитрова и Катрин Лалова. Представлението е главно събитие в програмата, посветена на 165 години театър в Шумен и България и се осъществява с финансовата подкрепа на Община Шумен.

„Всеки шуменец знае, че една от причините Шумен да се гордее с културно наследство и културно развитие, е именно първото театрално представление, което се е състояло през 1856 година. Онова, което обаче малко хора отчитат е, че това не е просто първото театрално представление в България, а това е първата крачка на България към Европа. Това от съвременна гледна точка води до обобщението, че Шумен отваря вратата на България за културна интеграция с Европа“, отбеляза Димитър Димитров. Той допълни, че представлението ще се играе на шуменска сцена и на 21 септември, когато ще бъде открит новият театрален сезон.

Skip to content