3 и 4 февруари ще бъдат неучебни дни за учениците от община Шумен

Със заповед на кмета на Шумен Любомир Христов дните  понеделник и вторник ( 3 и 4 февруари) са обявени за неучебни. Причината е тенденцията за нарастване на броя на болните от остри респираторни заболявания. Преустановяват се учебните занятия за всички училища на територията на община Шумен. Детските градини и ясли продължават с нормален режим на работа.

„Ще предприемем превантивни мерки, макар все още да не сме достигнали стойностите за обявяване на грипна ваканция, според данните на специалистите,“ каза кметът на днешната работна среща във връзка с разпространението на вирусните инфекции. В нея участваха зам.-кметът по здравеопазване и социални дейности д-р Светлана Маркова и зам.-кметът по образование и култура Найден Косев, представители на РЗИ, РУО и МБАЛ – Шумен.

В сряда, когато е ваканцията между първия и втория учебен срок, ще се проведе втора работна среща, на която ще се реши дали да бъде удължена ваканцията, уточни кметът Христов.

По думите на директора на РЗИ д-р Пепа Калоянова макар и слабо, но има завишаване на броя на болните. „Все още не сме достигнали ниво за обявяване на епидемия, но до ден-два ситуацията вероятно ще се промени. Окончателните данни от тази седмица ще получим в понеделник и с цел да спрем развитието на епидемичния процес е по-добре да предприемем тези мерки. Ще проследим ситуацията и в сряда ще се съберем отново, за да решим дали да бъде удължен срокът на ваканцията”, каза тя.

Според д-р Калоянова Шумен е в по-благоприятна позиция. Миналогодишната грипна епидемия се е развила много бързо, била е много тежка, хората са си изградили имунитет и затова сега има по-малко болни.

Зам.-кметът д-р Светлана Маркова допълни, че повечето са остри респираторни заболявания, а не грип и въпреки това е важно хората да предприемат превантивно предпазни мерки. Става дума за личната хигиена и да се избягват местата, където има много хора. Учениците да си останат вкъщи, да не се събират по заведенията. Родителите да упражняват повече контрол, за да опазят децата си през следващите дни, когато се очаква завишаване на болните.