Унгарски следи в Шумен

Фотодокументална изложба „Унгарски следи в Шумен” подреди Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в унгарската столица Будапеща в партньорство с Унгарския културен институт към Посолството на Унгария в София.  Събитието се реализира по покана на Българския културен център

В 17 пана с двуезичен текстов (на български и унгарски) и снимков материал експозицията разказва за знакови събития и личности от унгарската история, свързани с икономическия, обществения и духовния живот на Шумен. Част от нея припомня каква е съдбата на полско-унгарската емиграция начело с Лайош Кошут, която след разгрома на революцията от 1848-1849 г. се установява в земите на поробена България. Проследен е и приносът на тази емиграция за обществения и духовен напредък на възрожденския Шумен. Отделено е внимание и на по-малобройното, но също толкова важно като принос унгарско присъствие през 60-те – 70-те години на XIX в. Акцент в изложбата е и приносът на унгарски учени и изследователи като проф. Геза Фехер, Феликс Каниц и Ищван Ечеди за проучването на българската история, география и етнография.

Изложбата „Унгарски следи в Шумен” ще бъде представена в РБ „Стилиян Чилингиров” в навечерието на национален празник на Унгария – Деня на Революцията и борбата за свобода от 1848-1849 г., честван на 15 март.