50 години Международни детско-юношески хорови празници „Добри Войников“ в Шумен

На 8 и 9 април 2021 г. ще се проведат XXVI Международни детско-юношески хорови празници „Добри Войников“ – първият хоров фестивал в България. Началото е поставено преди 50 години по инициатива на почетния гражданин на Шумен проф. Венета Вичева. Тазгодишното издание на хоровите празници е посветено на 90-годишнината от нейното рождение.

Заради извънредната епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19, фестивалът ще се състои онлайн. Според регламента хоровете трябва да изпратят два видеоклипа на свои изпълнения от 2018 година до днес, които ще бъдат монтирани в два концерта. Те ще бъдат излъчени в дните на празниците, 8 и 9 април, от 19.00 часа в YouTube канала на Община Шумен. Зам.-кметът Росица Антонова ще открие събитието с видеообръщение.

В онлайн изданието на фестивала ще участват 17 хорови формации от Шумен, Варна, София, Русе, Пловдив, Плевен, Бургас и Перник, както и 10 състава от Германия, Австрия, САЩ, Сърбия, Израел, Румъния, Русия и Испания. Професионално жури с председател проф. д-р Теодора Павлович и членове проф. д-р Мадлен Бъчварова, Славил Димитров и Томислав Вичев ще определи носителя на наградата за диригентско майсторство на името на проф. Венета Вичева. Отличието включва статуетка и грамота и се предоставя от Томислав Вичев и Фондация „Проф. Венета Вичева“. Всички хорове ще получат дипломи за участие от кмета на Община Шумен, Българския хоров съюз и Федерацията на хоровете към Европейския съюз.

Повече информация за участниците и журито може да се намери в електронната брошура, която е достъпна на български език: https://heyzine.com/flip-book/fd6cba1c85.html и на английски език: https://heyzine.com/flip-book/d487eeede6.html .

Концертната програма на фестивала също може да бъде разгледана онлайн: на български език: https://heyzine.com/flip-book/b745609044.html и на английски език: https://heyzine.com/flip-book/d974b47ea9.html .

По повод 50-годишнината на хоровите празници ще бъде подготвен цветен юбилеен албум, който се финансира от Община Шумен и спонсори.

XXVI Международни детско-юношески хорови празници „Добри Войников“ се организират от Община Шумен и ЦПЛР – ОДК „Анастас Стоянов“ и се провеждат под патронажа на кмета Любомир Христов. Фестивалът се осъществява с подкрепата на Министерството на образованието и науката, Националния дворец на децата, Българския хоров съюз, Федерацията на хоровете към Европейския съюз и Фондацията „Проф. Венета Вичева“.

 

Информация за журито на XXVI Международни детско-юношески хорови празници „Добри Войников“ – 8 – 9 април 2021 г.

Проф. д-р Теодора Павлович е професор по дирижиране и ръководител на катедра „Дирижиране и композиция“ в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, гр. София. Тя е вицепрезидент на Световната федерация за хорова музика IFCM от 2008 до 2014 г. и понастоящем е представител на България в Световния хоров съвет. Диригент е на Хора на Класик ФМ Радио и на Софийския камерен хор „Васил Арнаудов“. С тях многократно участва в престижните музикални форуми ММФ „Софийски музикални седмици”, „Варненско лято“, Европейски музикален фестивал – София, Международен фестивал на камерната музика – Пловдив, ММФ Зимни музикални вечери „Проф. Иван Спасов“, гр. Пазарджик и други., както и в елитни музикални събития в Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Италия, Испания, Люксембург, Франция, Румъния, Словения, Сърбия и др. Проф. д-р Павлович е редовно канена за член на международно жури на хорови конкурси и като лектор в рамките на международни събития в 24 европейски страни, както и в САЩ, Русия, Китай, Тайван, Южна Корея, Япония и Израел.

Проф. д-р Мадлен Бъчварова е професор по музика, музикален педагог, диригент, пианист, певец и директор на хоровите програми в Хановер Колидж, САЩ. Тя е носител на престижната награда „Грами“, който е еднакво умел с класическия и мултикултурен репертоар. В Хановер Колидж проф. д-р Мадлен Бъчварова преподава дирижиране, пиано, солово пеене и история на музиката и ръководи представителните хорове на колежа. Под нейно ръководство хоровете на Хановер Колидж осъществяват концертни изяви и турнета в България, Австрия, Ню Йорк, Чикаго, Флорида, Джорджия, Тенеси, Кентъки, Илинойс и Индиана.

Славил Димитров е носител на призови награди от български и международни конкурси като пианист, диригент и композитор. През годините е бил гост диригент на симфонични оркестри и оперни театри в България, Гърция, Италия, Испания, Германия, Сърбия, Франция, Турция, Япония. От месец юни 2015 година Славил Димитров е диригент на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“. От октомври 2018 година е и председател на Българския хоров съюз.

Томислав Вичев тръгва на уроци по пиано още на пет годишна възраст. По-късно учи в Музикалното училище „Любомир Пипков“ в София под ръководството на Ана Илиевска. До завършването си участва в много концерти в цяла България – самостоятелни и за пиано и оркестър. През 1990 г. е приет в НМА „Панчо Владигеров“ в класа на проф. Стела Димитрова. Участва в множество концерти и проекти, работи като пианист в Музикалния театър „Стефан Македонски“ и Софийската опера. Има множество участия в Япония, Южна Корея и Китай. През последните няколко години активно се занимава и с преподаване на уроци по пиано.

Skip to content