Улични ремонти за близо 6 млн. лева стартират в Шумен

Със затоплянето на времето започват ремонтите на уличната и пътната мрежа в община Шумен. Строителните дейности стартират с рехабилитация и реконструкция на ул. „Генерал Радецки“ в квартал „Боян  Българанов“. През следващата седмица ще започне подготовката на участъка от ул. „Самара“ до ул. „Средна гора“. Предвидено е строителните дейности да продължат в отсечката между ул. „Средна гора“ и ул. „Витоша“ след провеждане на процедура по Закона за обществените поръчки. Основен ремонт предстои и на ул. „Иван Кръстев Ивански“ в квартал „Дивдядово“. Изграждането на трите улици е на обща стойност 1 116 000 лева, а средствата са от държавната целева субсидия за капиталови разходи, които общината получи през миналата година.

Други 13 улици и 4 паркинга в Шумен и квартал „Макак“ са включени в строителната програма на общината за текущи ремонти по уличната мрежа. Заложените средства в бюджета за 2021 година са в размер на близо 1 600 000 лева.

Първоначално в списъка бяха предвидени 18 улици. След решението на Общинския съвет обаче в него са включени паркингите на ул. „Владайско въстание“ №5 и 7, пред Томбул джамия, зад Регионалната библиотека и на площад „Оборище“, с които значително се надвишава гласуваната за текущи ремонти сума. Кои от първоначално предвидените улици ще отпаднат за сметка на паркингите, които бяха допълнително включени в списъка, ще бъде обсъдено с общинските съветници и решено на следващата сесия на Общинския съвет.

От администрацията съобщават още, че предложението за ремонт на паркинга в кв. „Херсон“, което също беше гласувано от общинските съветници при приемането на бюджета, не може да бъде включено в програмата, тъй като теренът е собственост на Министерството на отбраната.

Още 3 млн. и 300 хиляди лева ще бъдат вложени в ремонт на пътната инфраструктура на общината. С решение на Министерския съвет държавата отпусна през миналата година 1,2 млн. лева за изграждане на довеждаща инфраструктура в Индустриалния парк. С други над 2,1 млн. лева целева субсидия от Министерството на икономиката ще бъде направена реконструкция на общинския път, който продължава от бул. „Симеон Велики“ до „Алкомет“ АД.

Списък на улиците, предвидени за ремонт през 2021 г.

Skip to content