50 години на сцената

С филмови и популярни творби, с народна музика и хора Градският духов оркестър „Михаил Биков“ ще отбележи своята 50-годишнина. По-рано днес диригентът Христо Атанасов покани шуменската публика на юбилеен концерт в събота, 10 октомври, от 18.30 часа в зала „Арена Шумен“. В началото ще бъде представен документален филм, който проследява историята на оркестъра от основаването му през 1970 година досега. “Идеята е да направим мащабен спектакъл, който се реализира със съдействието и финансовата подкрепа на Община Шумен и Народното читалище „Стилиян Чилингиров-1963“. В програмата са включени 14 произведения от различни стилове и се надяваме той да се превърне в едно от най-значимите културни събития през годината”, каза Атанасов.

В концерта ще вземе участие смесеният хор „Проф. Венета Вичева“, чийто диригент е също Христо Атанасов. Гост-солист ще бъде Ивайло Данаилов, който е сред най-добрите обоисти в страната и свири в състава на Представителния духов оркестър на Военноморските сили. Смесеният хор „Проф. Венета Вичева“ ще се включи в програмата с две изпълнения, като това ще бъде и първата изява на състава под това име.

По случай юбилея на оркестъра в Шумен ще пристигнат и много гости от цялата страна – композитори, диригенти, музиканти и приятели на състава. Сред тях са Славил Димитров – председател на Българския хоров съюз и диригент на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, представители на Съюза на музикалните и танцови дейци, диригентите на духовия оркестър на Военноморските сили и на градските оркестри от Търговище, Русе, Добрич и други.

В 50-годишната история с оркестъра са работили изявени музиканти – Стефан Демирев, Симеон Мишев, Любен Джамбазов, Филип Ламбев, все хора, които са били свързани с музикалната култура на Шумен. Най-ярка следа обаче е оставил Михаил Биков, който обръща коренно представата за духов оркестър. Затова не е случайно, че оркестърът носи неговото име. Той го ръководи повече от 30 години – от 1978-ма до смъртта си (2009г.).

„Михаил Биков формира модерния облик на оркестъра и сякаш е живял напред във времето. В архива му намерихме адаптации на филмова музика, модерни аранжировки на народни песни, хора, негови пиеси. Творби, които продължаваме да свирим и днес, защото се харесват на публиката. По-късно, със Славил Димитров в репертоара на оркестъра влизат и песни с популярни изпълнители – Мария Илиева, Орлин Горанов, а отварянето към различните жанрове продължава”, разказва Атанасов. В отговор на въпроса дали ще продължи съвместната работа със смесения хор “Проф. Венета Вичева” по думите на диригента хористите и оркестърът имат желание да работят заедно. Със сигурност шуменци ще се радват на техни общи изяви и в бъдеще.

С историята на Градския духов оркестър „Михаил Биков“ е свързана житейската, творческата и професионалната биография на много хора, каза още Христо Атанасов, който ръководи състава от 2013 година. Той благодари на всички, които през годините са помагали за  развитието на оркестъра. В момента в състава има 18 музиканти, като за първи път от две години има и двама саксофонисти.

Skip to content