Две нови изложби представя Регионалният исторически музей

Две нови изложби представя шуменският музей от днес, 20 септември. Експозициите могат да бъдат разгледани всеки ден от 10.00 до 18.00 часа до 15 ноември.

В първата изложба посетителите ще видят съкровището от село Црънча, част от колекцията на Регионалния исторически музей в Пазарджик. Открито случайно през 1960 г. то се състои от многосъставни накити – прочелник, диадема и колан, изработени от сребро с позлата. Смята се, че ювелирните произведения са внос, а датировката им е към XIII-XIV век – период на значителна роля  на търговските взаимоотношения между българските земи и Венеция, Генуа и Дубровник. Експозицията е продължение на инициативата за представяне на интересни колективни находки, открити на територията на страната.

Втората изложба е под надслов „По шевиците ще ги познаете…“ и е подредена в Мраморното фоайе на културната организация. Тя показва представителна извадка от фондовете на общо 4 музея – етнографският музей в Пловдив и историческите музеи в Шумен, Бургас и Смолян. Инициирана от шуменския музей, тя отразява различните видове везбени украси с техните регионални етнографски характеристики. Представени са както единични шевици, така и цели елементи от традиционната народна носия – ризи, престилки, кърпи за глава. За малките посетители е предвиден образователен модул. Изложбата е реализирана по проект към Министерството на културата, част от който е и издаването на тематичен каталог.

Skip to content