Александър и Константин Владигерови ще свирят в Шумен по повод 120 години от рождението на Панчо Владигеров

На 13 март Община Шумен съвместно с културните институти в града организира различни инициативи, с които ще бъде отбелязана 120-годишнината от рождението на големия български композитор, диригент и педагог Панчо Владигеров.

Програмата на 13 март, рождената дата на Панчо Владигеров, ще започне в 11.00 часа в музейния комплекс „Панчо Владигеров“ с ден на отворените врати и концерт – матине за деца. В 18.00 часа в Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ ще бъде представена изложба от документи и снимки „120 години от рождението на Панчо Владигеров“, свързани с живота и делото на композитора, които се съхраняват в Държавния архив в Шумен.

Кулминацията от празнични събития е концертът на Симфониета – Шумен от 18.30 часа в Драматично-кукления театър „Васил Друмев“. В него ще участват внуците на композитора – Александър и Константин Владигерови, Христо Попов и Стоян Янкулов – Стунджи. Диригент на спектакъла ще бъде Калина Василева. Входът за зрители е безплатен.  Гражданите, които желаят да посетят концерта, могат да получат пропуск с номер на ред и място от касата на театъра.

На 13 и 14 март в музейния комплекс „Панчо Владигеров“ ще се състои и национална кръгла маса, посветена на творческото наследство на композитора, с участието на студенти и докторанти от цялата страна.