Поклон пред паметта на Лайош Кошут

Кметът Любомир Христов посрещна днес в Шумен извънредния и пълномощен посланик на Унгария г-жа Текла Харангозо. Дългогодишна традиция е представители на дипломатическата мисия у нас да посещават града в навечерието на националния празник на Унгария. Унгарският дипломат бе придружавана от г-жа Дьорди Димитров – директор на Унгарския културен институт и съветник по културните въпроси към посолството на Унгария и  консула г-н Чаба Балаж.

В предварителния разговор двамата коментираха икономически и социални теми, мерките за решаване на демографските проблеми в двете страни, създаването на по-добри условия за реализация на младите хора в България и Унгария и съвместни културни проекти по повод 19 октомври – Деня на българо-унгарското приятелство.

„Унгарските инвеститори имат интерес към България. Нашият колега, който се занимава с икономически въпроси, постоянно изпраща в Унгария информация за възможностите за инвестиции тук, в Шумен. Надяваме се скоро да има и конкретни резултати“, каза посланик Харангозо на импровизиран брифинг по-късно в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“. В навечерието на националния празник на Унгария 15 март там бе открита изложба, която разказва за унгарската революция и борбата за независимост на унгарския народ.

По-рано Н. Пр. г-жа Текла Харангозо, кметът Любомир Христов и председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев поднесоха венци пред паметника на Лайош Кошут в центъра на града. В словото си пред паметника на Лайош Кошут г-жа Текла Харангозо изрази благодарност за това, че Шумен пази спомена за унгарските революционери. Някога Кошут и неговите сподвижници са получили топъл прием тук. Признателни сме,че днес, в навечерието на националния ни празник, Шумен си спомня за тях и почита паметта им. Това допринася много за укрепване на връзките между двата народа, каза г-жа Харангозо.