Ансамбъл „Шумен“ празнува 40 години на сцена

Концерт-спектакъл под надслов „Любили се, искали се…“ организира по повод 40 години от създаването си Ансамбълът за народни песни и танци „Шумен“. Той ще се състои на 20 юни, четвъртък, от 18.30 часа в Драматично-кукления театър „Васил Друмев“. Това съобщи на брифинг днес доц. Катя Кайрякова, главен художествен ръководител и хореограф на ансамбъла.

В програмата са включени премиерната постановка по музика на Георги Андреев „Наигра ли са, любе ле“ и 15 произведения от всички етнографски области в страната. „За повечето от танцьорите, които са ученици, това ще е първо участие в голям спектакъл на сцена, защото съставът ни непрекъснато се подновява. Това понякога ни затруднява, но нашата целта е преди всичко да възпитаме отношение у младите хора към българските традиции, любов към нашия фолклор и ние го правим,“ каза по време на брифинга Катя Кайрякова. Тя припомни, че ансамбълът се финансира изцяло от Община Шумен, но получава подкрепа и от спонсори, за което специално благодари на „Алкомет“ АД.

„През своите 40 години ансамбъл „Шумен“ е бил по сцените в целия свят. Тази година имаме покани за участие в Южна Корея и в Мексико, но все още не сме решили коя от двете ще изберем,“ сподели Кайрякова. По думите й, най-важното сега е предстоящият концерт, посветен на 40-годишнината на ансамбъла и покани шуменци, които обичат народната музика, да дойдат на концерта в театъра. Шумен ще посрещне много гости, колеги и приятели на ансамбъла от цялата страна.