Община Шумен подарява на почитателите на оперетната музика „Шумла полка“ или историята на първия български оркестър

Спектакълът е със специалното участие на проф. Павел Герджиков.

Мюзикълът „Шумла полка“ на Парашкев Хаджиев ще бъде представен на сцената на ДКТ „Васил Друмев“ – Шумен на 24 юни от 18 ч. по повод 105 години оперета в България. Спектакълът е дело на студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София и оркестъра и хора на бургаската опера под режисурата на проф. Павел Герджиков. Пред оркестъра на операта ще излезе диригентът Деян Павлов.

В представлението участие ще вземат Бранимир Недков, солист на Държавната опера в Бургас, и Пламен Бейков, солист на Държавната опера в Русе, ученик на големия Борис Христов.

От общинската администрация информират почитателите на оперетната музика, че входът е безплатен. Пропуски се получават на касата на театъра.

„Шумла полка“ е името на една от композициите, създадени за първия български оркестър. Музикалната трупа е възникнала през 1850-та година в Шумен, когато в града пристигат избягалите след краха на Унгарската революция Лайош Кошут и сподвижници. С тях у нас се озовава и Михай Шафран – шивач, който е бил талантлив цигулар и интелигент. Той и приятелите му създават оркестър, с който да повдигат духа на гостоприемното българско население и да въведат в обществения живот на града европейски културни традиции. В оркестъра бързо са привлечени будни българи като Сава Доброплодни, Добри Войников и др. Не след дълго заниманията на шуменските младежи с музика стават модни, а свиренето на цигулка, китара или флейта – въпрос на престиж. Променят се обликът на Шумен, обществените порядки и нагласите на местните хора към ролята на културата в живота.