„Арена Шумен“ е домакин на национален турнир по шахмат

С участието на 80 шахматисти от България и Гърция започна турнирът от Националната индивидуална купа по шахмат Мемориал „Стоян Иванов“. Шестото издание на състезанието бе открито днес от кмета Любомир Христов, който направи символичен първи ход в турнира. На откриването присъства и зам.-кметът по образование и култура Найден Косев.

Любомир Христов приветства участниците с добре дошли в Шумен. „Радвам се, че нашият град е домакин на този турнир. Надявам се, че условията тук, в зала „Арена Шумен“ ви удовлетворяват и ще запазите хубави емоции и спомени от нашия град. Пожелавам на всички успех в турнира“, обърна се към тях кметът. От името на организаторите Любомир Христов получи кристален плакет за оказаната подкрепа от страна на общината и за принос в развитието на шахмата в града.

Поздравления към домакините и участниците поднесе и председателят на Българската федерация по шахмат 1928 проф. Тодор Галунов. „Шумен отново показа, че е център на шахмата в България. Радвам се да видя, че турнирът се подкрепя и от общината“, отбеляза проф. Галунов. Той увери участниците, че федерацията също прави всичко възможно българският шахмат да се развива и да върви във възходяща посока.

Състезатели от всички възрасти мерят сили в турнира. Сред тях са трима гросмайстори – Васил Спасов, Ивайло Енчев и Крум Георгиев, седем международни майстори, национални шампиони, деца, юноши и любители на интелигентната игра. Надпреварата е с вход свободен за зрители и включва турнири по ускорен шах и блиц. В турнира по ускорен шах ще се изиграят общо девет кръга в трите дни на състезанието. Партиите по блиц са в събота, 27 юли, от 13.00 до 16.00 часа. Закриването и награждаването на победителите е от 13.00 часа в неделя, 28 юли.