Автомобилно състезание по планинско изкачване ще се проведе в Шумен

Първият кръг от националния шампионат по планинско изкачване ще се състои в Шумен тази събота и неделя, 27 и 28 юни. Тазгодишното издание на автомобилното състезание се нарича „Планинско Шумен“ и е посветено на емблематичния шуменски пилот Валерий Великов. Очаква се в надпреварата да се включат около 50 състезатели от Шумен и страната, съобщиха на пресконференция днес организаторите на събитието.

В брифинга взеха участие зам.-кметът по образование и култура Найден Косев, директорът на състезанието и председател на АСК „Шумен аутоспорт“ Валери Балабанов, зам.-директорът на състезанието и отговорник по сигурността Савко Панайотов и представители на сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Шумен и Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Шумен.

Зам.-кметът по образование и култура Найден Косев обясни, че Община Шумен е съорганизатор на състезанието и поема основната част от финансирането. По думите му трасето, по което ще се проведе ралито, е готово да посрещне състезателите. „Участъкът е почистен и измит, запълнени са дупките по асфалта, окосени са тревните площи от двете страни на пътя, извършена е и дезинфекция. Създадена е организация за безопасността на хората, които ще присъстват на надпреварата“, каза Косев. Той призова зрителите да спазват небходимата физическа дистанция един от друг, да спазват указателните табели, както и да наблюдават стартовете само на обособените за целта места. Препоръчителни са за публиката предпазните маски, защото на едно място се събират много хора.

Валери Балабанов, който е директор на състезанието и председател на АСК „Шумен автоспорт“ уточни, че подаването на заявки за участие продължава, като крайният срок изтича в 23.59 часа тази нощ. „Предстои окончателният списък със състезателите да бъде публикуван на официалната страница на състезанието. Очаква се в тазгодишното издание на надпреварата да вземат участие и петима шуменски пилоти“, допълни Балабанов. Той благодари на общината и на спонсорите за подкрепата и за създаването на максимално добри условия за провеждане на ралито.

Трасето на надпреварата е с дължина от 3350 м., като началото е пред входа на парка „Кьошковете“ през местността „Хижата“, а финалът – след вила „Пазачница“, в посока към Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“.

Официалното откриване е в събота, 27 юни, от 12.30 часа пред паметника на Валерий Великов в парк „Кьошковете“. Час по-късно, в 13.30 часа, стартират тренировките по трасето, които ще бъдат в три манша. В 19.00 часа в събота ще бъде обявен стартовият списък за състезанието. В неделя, 28 юни, от 10.00 часа започва същинската надпревара, която също ще протече в три манша. След приключване на състезанието ще бъдат обявени резултатите и имената на победителите. Награждаването ще се състои пред сградата на пивоварния завод „Шуменско пиво“.

Цената на входния билет е 5 лв., който важи за двата дни на автомобилната надпревара. Ще бъде осигурен автобус по трасето, който ще превозва зрители от старта до финала преди първия манш и между първия и втория манш. Организаторите призовават шофьорите да не паркират автомобилите си в сервизния парк по ул. „Раковска“ и на паркинга на естествения шикан на хижата. Места за паркиране са предвидени извън трасето на състезанието – по северното платно на бул. „Симеон  Велики“ след „Томбул джамия“, в местността „Хижата“ срещу хотела на ДАП и по пътя от „Гроба на курсистите“ към финала на ралито.

Зам.-директорът на надпреварата и отговорник по сигурността Савко Панайотов също призова публиката да спазва стриктно указанията на организаторите. „Израбитили сме табели и листовки с правилата за поведение на зрителите. Материалите ще бъдат разлепени на местата, определени за публиката“, обясни Панайотов. Той допълни, че за сигурността и безопасността на публиката и екипарижите са ангажирани служители на полицията, пътна помощ, пожарната. Осигурени са медицински екипи на спешна помощ.

Състезанието се организира от АСК „Шумен аутоспорт” и Автомобилната федерация на България (АФБ) със съдействието на Община Шумен.

 

 

 

Skip to content