Графити пленер разказва за историята на Шумен

От 26 до 28 юни в Шумен ще се проведе графити пленер „Историята на Шумен в графити“. Програмата на фестивала бе представена на брифинг днес от Петър Бодуров, председател на Общинския младежки съвет. Организатор на събитието е Фондация „Подобри“ в партньорство с Община Шумен.

„Целта на графити пленера е да представи един нов прочит на историческото минало и духа на Шумен през призмата и собствения стил на участниците. По този начин шуменската публика ще може да се наслади на един модерен начин за облагородяване на градската среда, който набира все по-голяма популярност в България“, обясни Петър Бодуров.

Във фестивала ще участват 18 от най-добрите графити артисти от Шумен и страната, които ще преобразят подпорната стена срещу Томбул джамия, стената на ул. “Дойлан”, стената на бившата сграда на читалище „Назъм Хикмет“ и стената в близост до входа на парка „Кьошковете“. Художниците ще представят своите творби, вдъхновени от ключови символи, исторически моменти, елементи и личности, традиции и архитектурни обекти от историята и фолклора на шуменския район.

По време на пленера ще има и различни съпътстващи събития, работилници и дискусии. Откриването е в петък, 26 юни, от 14.00 часа в Младежката сфера, а закриването на фестивала е в неделя, 28 юни, отново в 14.00 часа. Събитието е част от второто издание на фестивала за улично изкуство „Шумен и буден“, който беше организиран за първи път през миналата година.

Проектът се финансира и осъществява благодарение на инициативата на Лидл България – „Ти и Lidl за по-добър живот“, съвместно с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум. Официалните спрейове за фестивала са осигурени от марката „Cobra“, a боите са предоставени от марката „Декоратор“ на Мегахим.

Skip to content